Четвъртък, 01 Дек 2022
            
Велико Търново Култура

Изложба „Митове и легенди“ от Балканското квадринале на живописта гостува в Художествена галерия „Борис Денев“

  01.09.2022 14:06
Изложба „Митове и легенди“ от Балканското квадринале на живописта гостува в  Художествена галерия „Борис Денев“

Най-добрите творби от колекцията на старозагорското Балканско квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ ще гостуват във Велико Търново. Изложбата „Митове и легенди“ ще бъде представена в Художествена галерия „Борис Денев“ от 6 септември до 20 октомври т. г.

Събитието е част от съвместната програма на двете галерии за гостуващи колекции от техните фондове.

Експозиция включва 50 живописни произведения от всичките пет издания на Балканското квадринале на живописта /2004-2020 г./, повечето от които са носители на награди от форума. Творбите са притежание на Художествена галерия - Стара Загора. Картините са на 50 български и чуждестранни художници, сред които и творци от Велико Търново. Шест от авторите, представени в изложбата, са от Румъния, по трима от Гърция и Турция и по един от Германия и Украйна.

„Обликът на изложбата е белязан от идеята за задълбочаване на психологическата интерпретация на теми, чиито общочовешки послания носят мъдростта на времето. В това своеобразно пътуване между земята и небето си дават среща сътворението и страстите човешки, надеждите и изпитанията. Там са античните герои и притчите за митичните животни, сакралните пространства на светилища, оброчища и храмове, библейските и новозаветните сказания, празниците, обичаите и ритуалите, алегориите за мечтите, благоговението към старите майстори, приказното и вълшебното, погледите към небето и душата, респектът към идеалите на предците, сезоните на човека, знаците и метафорите на нашето време. Това богатство от теми не е толкова обект на сюжетност, колкото на живописно внушение и предизвикателство, което художниците приемат, търсейки своята съвременна визия за това“, подчертава проф. Марин Добрев, директор на Художествена галерия - Стара Загора.

Балканското квадринале на живописта „Митове и легенди на моя роден град“ е конкурс за съвременна живопис, провеждащ се в Стара Загора от 2004 г.  Организира се от Община Стара Загора,  Министерство на културата, Съюз на българските художници и Художествена галерия-Стара Загора.  2135 произведения от 1237 творци са постъпили общо за петте организирани изложби на Квадриналето, а пред широката публика са представени 970 живописни платна от 610 автори.  

Изложбата "Митове и легенди“  ще бъде официално открита в 17,30 ч. на  6 септември 2022 г. и ще бъде представена пред публика от проф. Марин Добрев, директор на Художествена галерия - Стара Загора.


Ключови думи
Митове и легенди
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати