Четвъртък, 01 Дек 2022
            
Велико Търново Други

Дърво, шевица и ажур заживяват заедно в изложба на Евгени Пенчев, Мила Милчева и Миглена Чаталова

  01.09.2022 13:08
Дърво, шевица и ажур заживяват заедно в изложба на Евгени Пенчев, Мила Милчева и Миглена Чаталова

Дърво, шевица и ажур заживяват в „СЪЗВУЧИЯ“ – съвместна изложба на Евгени Пенчев, Мила Милчева и Миглена Чаталова. Майсторите обединяват своите таланти, за да разкажат приказки за извивките на дървото, закодираните символи в българската шевица и въздушните нишки на ажурните тъкани шалове.

Над 35 пана с дърворезба и бродерия и над 25 ефирни и пъстри шалове ще могат да видят посетителите на експозицията, която се открива на 14 септември от 17,30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Евгени Пенчев: „Дървото… С корени в земята, която ни ражда и храни. С клони в небето - стремеж към дух и необятност. То ми разказва своите тайни, а аз ги извайвам в картини…“

О. р. полковник Евгени Пенчев е дългогодишен заместник-началник на Националния военен университет „Васил Левски“. Историята и дърворезбата са неговите големи любови. Родолюбецът реставрира оръжия и не пропуска да участва със семейството си във възстановки в цялата страна.

Негово дело са иконостасите в параклисите на Военноморската база „Атия“ и в НВУ. Има майсторско свидетелство по художествена обработка на дърво и дърворезба от Националната занаятчийска камара.

Мила Милчева: „Брод, бродирам, бродя … През времето и пространството. През багри и закодирани символи, през мистика и традиции. В търсене на съвършеното съзвучие между дух и материя…“

Мила Милчева е журналист, PR и общественик. Членува в няколко от най-активните неправителствени организации във Велико Търново. Член е на УС на Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“. Има зад гърба си една съвместна изложба „Стъкло и конец“ със Снежана Данева-Иванова.

Със знания и креативност бродира традиционни български шевици, като им придава съвременно звучене в украшения и аксесоари. Нейни творби пътуват за всички континенти, за да носят пламъка на българското народно творчество.

Миглена Чаталова: „Тъкането на черги е магия. В нея има тъмно и светло. Тъкането на шалове е вълшебство – звезден прах, светлина, доброта и обич…“

Чаровната усмивка и душа на Самоводската чаршия във Велико Търново, Миглена Чаталова е на прочутата уличка на занаятите от нейното основаване. Вече 31 години е зад стана в своята работилница. Има зад гърба си две самостоятелни и една съвместна изложба. Член е на УС на Сдружение „Самоводска чаршия“

Тъче самобитни и оригинални черги и пана, които завладяват хилядите гости на старата столица както с приказното съчетание на багрите, така и със своите послания. Поетичните истории, които разказват нейните тъкани, са поглед към миналото и полет към бъдещето.


Ключови думи
Евгени Пенчев Мила Милчева и Миглена Чаталова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати