Четвъртък, 01 Дек 2022
            
Велико Търново Общество

Сдружение „Eвропейски информационен център – Велико Търново“ започна работа по проекта „Европа в спомени“

  01.09.2022 12:20
Сдружение „Eвропейски информационен център – Велико Търново“ започна работа по проекта „Европа в спомени“

Сдружение „Eвропейски информационен център – Велико Търново“ (ЕИЦ) започна работа по голям международен проект „Европа в спомени“ („Memories across Europe“ –  MAE). Той се реализира в рамките Програма Еразъм+ на Европейския съюз, Ключово действие 2: Партньорства за сътрудничество в образованието за възрастни. Екипът на Центъра партнира с неправителствени организации от Италия, Франция, Швеция и Полша. Координатор на проекта е доц. д-р Виолета Стойчева от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, дългогодишен експерт по проблемите на образованието към сдружението.

Основният фокус на проекта е автобиографичното разказване, осъществено сред целевата група на хора в пенсионна възраст. Предвидените дейности предполагат участие и на младежи доброволци, като по този начин се цели постигането на реален диалог между поколенията.

Продължителността на проекта е 24 месеца (1 февруари 2022 – 31 януари 2024).

Целите на проекта са насочени към положително изграждане на европейска идентичност и утвърждаване ценностите на Европейския съюз чрез разказване/ споделяне на личен опит и преживявания, свързани с Европа; насърчаване мобилността на възрастните в Европа и стимулиране на активното им гражданско участие в демократичния живот на нашия континент; стимулиране на диалога между поколенията и на солидарността за преодоляване на културните бариери, стереотипите и предразсъдъците.

Участниците в проекта са убедени, че различните стратегии и методи за разказване на истории са средство за създаване на споделено познание, за насърчаване на активното стареене и овластяването на възрастните хора – идея, която в България все още не е толкова популярна.

В хода на проектните дейности участниците в целевата група ще бъдат стимулирани да представят своите (авто)биографични материали на международни онлайн семинари. За целта ще им бъде осигурена и езикова подкрепа. Тези срещи се разглеждат като своеобразни дистанционни курсове за обучение на възрастните в използване на интерактивни цифрови платформи и приложения.

Форматът, в който ще бъдат представени събраните истории, включва писмени наративи, устни интервюта в аудио- и видеоформат, създаване на колажи, фотонаративи, видеоклипове.

Определени са две основни тематични области на разказване: „Моята Европа“ и „Истории за социална промяна в Европа“.

Всички материали ще бъдат дигитализирани и достъпни посредством създадения дигитален европейски архив StoryAP (Истории за активно участие): https://www.storyap.eu/. Платформата е натоварена с ролята на посредник в комуникацията между гражданите на страните партньори, гарантирайки устойчивост на колективните памети във времето.

За осмисляне на теренната работа е предвидено провеждането на мащабно Европейско състезание за най-добър разказвач на истории. На национално ниво най-добрите материали ще бъдат представени по време на Заключително събитие: „Европейски ден на спомените“ (септември 2023 г.). От всяка страна ще бъдат излъчени по 2 победители, които ще вземат участие в голямата паневропейска среща в Рим в края на 2023 г.

Комуникацията между партниращите организации се осъществява посредством международни срещи, които се реализират присъствено и онлайн.

След първите организационни виртуални събития през април и май 2022 г., в периода 22 – 26 юни т.г. в Берлин (Германия) се проведоха две тематично обвързани мероприятия: координационна среща и обучителен семинар на треньори по проекта. Българският екип бе в състав: доц. д-р Виолета Стойчева (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“), гл. ас. д-р Ваня Иванова (ИЕФЕМ – София), д-р Илия Вълев (РИМ – В. Търново) и Йордан Райков (СУ „Вела Благоева“ – В. Търново). По време на срещата бе обсъдена и утвърдена общата методологическа рамка на проекта и бяха апробирани конкретните дейности, които понастоящем се реализират в работата на национално ниво.

Първата от планираните четири национални работилници – „(Авто) биографично разказване: Моята Европа“, се проведе в последния горещ уикенд на месец август (27-28.08.2022 г.). Любезен домакин на обучението бе СУ „Емилиян Станев“ в старата столица. В семинара взеха участие 17 души, членове на регионалното Сдружение „Клуб на историка – В. Търново“, преподаватели по история и активни млади хора от В. Търново, Свищов, Елена, Присово, Златица и София. Участниците бяха помолени предварително да донесат предмет или снимка, свързани с техни пътувания в Европа. Организаторите успяха да ги въвлекат в конструиране на наративи, създаване на видеоистории и на колажи, които могат да се превърнат в оригинални пощенски картички. Първите фотонаративи вече са публикувани в StoryAP в категорията „Моята Европа“ (My Europe) - https://www.storyap.eu/category/my-europe-2/. Амбицията на екипа на проекта е българският език да стане част от комуникацията, която дигиталният архив осигурява на европейските граждани.


Ключови думи
ЕИЦ Европа в спомени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати