Сряда, 30 Nov 2022
            
Велико Търново Други

137 г. от Съединението ще бъдат чествани във Велико Търново

  31.08.2022 14:17
137 г. от Съединението ще бъдат чествани във Велико Търново

Велико Търново ще отбележи 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6-и септември.

Официалното честване започва в 10,30 ч. пред сградата на Общината, където ще бъде издигнато националното знаме. Произнесено ще бъде празнично слово, а учениците от ПМГ „Васил Друмев“ София Рашева и Дарин Владимиров ще изпълнят литературната композиция „Българийо, за тебе те умряха!“.

В 11,00 ч. пред паметника „Майка България“ ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. Отслужен ще бъде празничен благослов. Почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски“ ще премине в тържествен марш.

В чест на Съединението, точно в 12,00 ч. навръх 6-и септември камбаните на Царевец и на всички църкви ще огласят старопрестолния град.

Празничната програма ще завърши с прожекцията на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 21,00 ч. и ще може да се наблюдава от площад „Цар Асен I”.

Организатори са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски“ и Великотърновска Света митрополия.

Честването на бележитото за историята на българския народ събитие налага временна организация на движението във Велико Търново на 6-и септември. Във връзка с проявите пред Общината и на паметника „Майка България“, от 10,00 до 12,00 ч. ще бъде затворена главната улица „Васил Левски“. За прожекцията на спектакъла на Царевец, от 20,45 ч. до 21,45 ч. затворен за движение ще бъде площад „Цар Асен I“ и прилежащите към него улици.


Ключови думи
Съединение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати