Понеделник, 28 Nov 2022
            
Велико Търново Общество

Учители от СУ „Емилиян Станев“ започнаха обучение по програмата „Училище за пример“

  29.08.2022 14:42
Учители от СУ „Емилиян Станев“ започнаха обучение по програмата „Училище за пример“

Десет учители от СУ ,,Емилиян Станев“ започнаха обучение по програма „Училище за пример“ на фондация „Заедно в час“. Заместник директорът Антоанета Палангурска, която отговаря за предучилищното и началното образование, тримата начални учители Искрена Тотева, Ивелина Георгиева и Стоян Стоянов, както и учителите по математика и информатика Вероника Василева, по история - Ралица Истаткова, по английски език - Мерин Ремзи, по музика - Стела Дойкова и по философия - Мелина Попова, която е и психолог в гимназията, са педагозите, които ще преминат през поредица курсове. Онлайн в първия такъв курс е участвала и Светлана Симеонова, учител по български език и литература.

СУ „Емилиян Станев“ се включва в програмата „Училище за пример“. Обучението продължава две години, а в този випуск, който е трети за програмата, участват общо 24 училища от цялата страна. Великотърновска област е представена и от ОУ „П.Р.Славейков“ във Велико Търново, и Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“.

„Развиване на умения на XXI век“ е темата, върху която екипът на СУ „Емилиян Станев“ ще работи две години. На тази тема е било подчинено и едноседмичното обучение в Трявна, където педагозите са се занимавали с две основни направления: „Ученикът в центъра“ и „Обучение за лидери“. „Първият модул ни превърна в изследователи. Всички въпроси, които разглеждахме и дискутирахме, представляваха обучение чрез преживяване. А колегите, които се посветиха на модула за лидерството, се занимаваха с решаване на ситуации и казуси, които съпътстват ежедневието ни в училище“, коментира зам.-директорът Антоанета Палангурска. Колегите й допълват и това, че по време на обучението, са направили обстоен анализ на анкетата, с която е започнало участието им в програмата. Въпросникът е трябвало да даде картина на отношението учител-ученик в гимназията, както и на качеството на преподаване.

Общите резултатите не са изненадали педагозите, които много добре познават децата си, атмосферата в училището, силните и слабите страни на преподаване. Въпросът обаче, на който учениците дали най-нисък процент одобрение, бил свързан с тяхното благополучие. Затова и екипът е решил да се концентрира върху това. „Тепърва предстои да конкретизираме това понятие „благополучие“ и да съставим план, с който да преодолеем дефицита. Макар че резултатите ни казват много. Най-ниска оценка по този показател са дали учениците, които тази година завършиха 7 клас. Това са децата, които имаха нещастието две, че и повече от две години, да учат онлайн. Липсата на контакт с нас, а и никаквото общуване между тях, веднага си оказа влиянието“, категорична е г-жа Палангурска.

Как са се справили учителите, ще стане ясно в края на тази учебна година, когато анкетата ще бъде повторена.

През следващите две години участниците в програмата ще преминат през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, ще се запознаят с разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит. Всичко научени педагозите могат да прилагат творчески в своята работа, да адаптират, да променят, да създават свои добри практики. Екипът на СУ „Емилиян Станев“ ще работи заедно с Тихомир Алексиев, който е ментор към програмата „Училище за пример“.

Ментор към тази програмата е и директорът на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска. Заради това търновската гимназия преди няколко месеца беше избрана да бъде домакин на церемонията по завършването на първия випуск участници в програмата „Училище за пример“ на фондация „Заедно в час“.


Ключови думи
Училище за пример
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати