Понеделник, 28 Nov 2022
            
Велико Търново Други

Отиде си Лина Ковачева

  29.08.2022 14:13
Отиде си Лина Ковачева

Напусна ни любимата актриса на поколения великотърновци, неповторима със своя талант, характер и творческа сила, ЛИНА КОВАЧЕВА – една от основателките на великотърновския театър.

Повече от половин век – 57 години, нейният творчески път неизменно е свързан с Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Без нейния глас, без нейното сценично обаяние и актьорско майсторство не само театърът, но и Велико Търново нямаше да са същите, споделят колегите й от МДТ „Константин Кисимов“. И казват още:

„Като истинска жрица на театъра през дългите творчески години, тя не искаше нищо за себе си! Тя единствено съхраняваше в сърцето си онова негаснещо кандилце на нашия патрон – големия Константин Кисимов. И разбира се, любовта към публиката. И тя, публиката, и досега й отвръща със същата любов.

Лина Ковачева е родена на 7 август 1935 г. в смолянското село Гела. Своя творчески път започва като стажант-актриса в Родопския драматичен театър в Смолян през 1955 г. Първата й роля е на Вела в пиесата на Антон Страшимиров „Вампир“. След това две години работи в кюстендилския театър, а през 1959 г. е назначена във Велико Търново, където изгрява с ролята на Чанита в оперетата „Целувката на Чанита“ на Милютин. Следват роля след роля, спектакъл след спектакъл със запомнящи се сценични превъплъщения и забележителна интензивност на работа, като в някои сезони примата участва в 360 представления. Последните й участия на великотърновска сцена са в спектаклите „Българи от старо време“, „Графиня Марица“ и „Царицата на чардаша“.

През 1968 г. Лина Ковачева завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“ в класа на проф. д-р Кръстю Мирски, след което продължава да работи в театъра в старата столица като драматична и оперетна актриса. В творческата си биография Лина Ковачева има десетки драматични роли и ярки образи, които великотърновската сцена още помни. В цифри статистиката изглежда внушително – 61 години творческа дейност, от които 57 години във великотърновския театър, както и над 10 000 представления по сцените на България.

Лина Ковачева е еталон за професионализъм и всеотдайност. През сърцето, душата и нейния творческия талант са пресъздадени най-добрите образи на оперетата и драмата. През годините тя си е партнирала с някои от най-големите имена на българския театър и оперета. Сред тях са Елена Стефанова, Константин Кисимов, Станка Пенчева, Никола Конов, Димитър Панов, Константин Димчев, Спас Венков, Видин Даскалов, Минко Босев, Лиляна Кисьова… Работила е с десетки режисьори, сред които Недялко Ковачев, Вили Цанков, Спас Венков, Маргарита Тихинова, Димитър Стоянов, Видин Даскалов, Арон Аронов и много други.

Лина Ковачева е лауреат на много награди за актьорските си постижения. Тя е носител на орден „Св. св. Кирил и Методий – втора степен“ и на наградата „Златен век“ на Министерството на културата, присъдена й за цялостно творчество и принос в развитието на националната култура. Актрисата е почетен гражданин на Велико Търново и носител на наградата „Велико Търново“, лауреат на „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци, приза „1300 години България“ и др.

И както казваше за нея основателят и дългогодишен художествен ръководител на оперетата в нашия град Недялко Ковачев “Всичко, съградено в музикалния ни театър от началото до днес е минало през сърцето, таланта и гласа на Лина. Тя е живата история на оперетата. Изиграла е всички “графини” и “принцеси” на класиката, съградила е с много любов и майсторство героините си от съвременните автори, тя продължава да носи вечната младост на Оперетата”. В годините тя се превърна е своеобразна школа за младите певци и актьори със своя професионализъм и морал, етичност и всеотдайност.

Ръководството и екипът на МДТ „Константин Кисимов“ изказват искрени съболезнования на семейството, близките и колегите на голямата актриса.

ПОКЛОН И АПЛОДИСМЕНТИ!

Поклонението ще се състои на 30 август от 11.00 ч. в Централно фоайе на Музикално-драматичен театър „К. Кисимов“ и от 13.00 ч. в Ритуалната зала на Гробищен парк - гр. Велико Търново“.

В небесната трупа ще играе вече голямата Лина Ковачева. Аплодисменти и Бог да прости...


Ключови думи
Лина Ковачева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати