Петък, 11 Nov 2022
            
Велико Търново Общество

МРРБ ще преработва за пореден път списъка с общински обекти за финансиране с прословутите 420 милиона лева от бюджета си

  12.08.2022 14:29
МРРБ ще преработва за пореден път списъка с общински обекти за финансиране с прословутите 420 милиона лева от бюджета си

Нов списък с общински обекти, които да се финансират от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще прави служебният кабинет. Това вече е четвърти или пети списък, като всеки е обявяван за последен. Новият, по който ще се работи тепърва, бе договорен на среща между новия министър Иван Шишков и ръководството на Националното сдружение на общините.

В списъка щяло да има и улици в населените места и това бе анонсирано като новост. Улици имаше и в последния списък, но всичко започва отначало за общините, които са в очакване. По последния списък 9 общини от Великотърновска област трябваше да получат 38 милиона лева. Проектите на част от тях, като Горна Оряховица, Лясковец и Стражица са точно за улици.

В съобщението на МРРБ се казва:

Министър Иван Шишков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България се договориха да бъде изготвен нов списък с общинските обекти, които ще бъдат финансирани с 418 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него ще бъдат включени и улици. Досега беше предвидено средства да бъдат отпускани само за ремонт на общинска пътна и ВиК инфраструктура. Предложението е на НСОРБ, което бе дискутирано на проведената днес среща на служебния министър Иван Шишков и екипа на МРРБ с ръководството на сдружението.

Отново по предложение на НСОРБ финансирането на обектите ще бъде спрямо големината на общините – малки, средни и големи. Сред идеите им е на местните администрации да бъдат предоставени 50% от стойността на одобрените проекти. Те настояват наличието на избран изпълнител да отпадне като критерий за отпускане на средства. Сред изискванията за одобрение и предоставяне на финансиране за един обект остава наличието на валидно разрешение за строеж.

Общините се ангажираха да внесат конкретно предложение за методика до вторник. Тя ще позволи финализиране на списъка с общински проекти, които ще получат средства от бюджета на министерството. Крайната сума ще остане непроменена, но ще се разпредели между ВиК, улици и общински пътища.


Ключови думи
НСОРБ МРРБ финансиране на общински проекти
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати