Сряда, 28 Сеп 2022
            
Лясковец Общество

Лясковец празнува: Двама са новите Почетни граждани, петима получават Годишни награди за принос

  29.06.2022 10:33
Лясковец празнува: Двама са новите Почетни граждани, петима получават Годишни награди за принос

С почетни знаци и дипломи всяка година се отличават достойни лясковчани, дали приноса си за развитието на града в различни области. Двама са Почетните граждани за 2022 г., а петима получават Годишни награди за принос.

Стоян Иванов се удостоява със званието „Почетен гражданин“ за заслуги към културата. Иванов е роден в Джулюница и цялото му творчество е свързано с историята на селото и родния край. Дългогодишен член на Дружеството на писателите, член на Съюза на независимите писатели в България, член на Съюза на българските журналисти. Носител е на редица награди.

Пенка Тодорова е вторият Почетен гражданин за тази година. Професионалната си дейност започва през 1975 г. като художествен ръководител на  Детски танцов състав към читалище  „Напредък-1870“ в Лясковец. С годините под ръководството й съставът се изгражда и утвърждава като един от представителните детски колективи в областта и страната.  От поемането на първия випуск танцьори на „Дъга“ до пенсионирането си Тодорова е обучила и възпитала в любов към танцовото фолклорно изкуство стотици деца. По повод 30-годишнината на състава, за професионалната си работа тя е удостоена с награда „Заслужил гражданин на Община Лясковец“ в областта на културата.

С Годишна награда за принос към икономиката се удостоява „БРОТ МЕЛ“ ЕООД. Дружеството е част от бизнес групата от предприятия на АГРОБЛОК, осъществяващи своята дейност в сектора на земеделието и търговията със селскостопанска продукция.

Годишна награда за присос към културата получава Йорданка Андреева - секретар на НЧ „Земеделец - 1899” в Козаревец. Работата й за запазване на традициите на местната общност е обществено призната не само от организации и дружества, самодейни състави и неправителствени организации, но и от всички козаревчани.

С Годишна награда за заслуги в областта на образованието се удостоява старши учителят в НУ „Цани Гинчев“ Евгения Коева. През трудовия си стаж Коева е била класен ръководител на повече от 10 випуска. През годините тя се е доказала като учител, който може отлично да планира, организира и провежда образователно-възпитателния процес. Десетки са нейните възпитаници, заели призови места в регионални, национални и международни състезания и конкурси. Включва се активно в разработването и реализирането на проекти и непрекъснато повишава квалификацията си.

Директорът на Детска ясла „Мир“ Даниела Момъкова е тазгодишният носител на Годишна награда за принос към здравеопазването. Като ръководител на детското заведение Момъкова, задно с екипа си, осигурява условия за ранно детско развитие чрез добро възпитание, образование и обучение на децата. Доказателство за високия професионализъм на персонала и директора е увеличаващият се брой на децата, посещаващи яслата.

Годишната награда за принос към спорта ще бъде връчена на Ростислав Русчев. Едва на 20 г., Русчев вече е трикратен шампион на България по силов трибой. В своята спортна кариера Ростислав има общо осем златни, седем сребърни и три бронзови медали. Най-големите му успехи са трите златни шампионски титли и една – спечелена през последната година шампионска титла от Световно първенство за мъже до 90 кг, откъдето е бронзов медалист.

Празничният 29 юни ще започне с литургия в манастира „Св. св. Петър и Павел”. Вечерта общинското ръководство ще посрещне много гости от близо и далеч, като в 19:30 часа на откритата сцена на площад „Възраждане” ще се състои тържественият ритуал за празника. Тогава ще бъдат обявени носителите на наградите, както и имената на учениците, заслужили наградата на кмета на Община Лясковец за своите постижения през учебната година. След тържествената церемония и приветствията от кмета и гостите, започва празничният концерт с участието на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. Предвидено е славеят на македонската песен да весели гости и жители на Лясковец от 20:30 часа, а в 22:00 часа празничната програма финишира със светлинно шоу – празнични илюминации, които ще озарят небето над Лясковец.


Ключови думи
Почетни граждани на Лясковец 2022
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати