Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Очното отделение в Горна Оряховица е оборудвано с нов апарат

  24.06.2022 15:01
Очното отделение в Горна Оряховица е оборудвано с нов апарат

С нов съвременен апарат за прецизна диагностика на окото е оборудвано от дни Отделението по очни болести в болницата в Горна Оряховица. Оптичният кохерентен томограф (ОСТ) е мултифункционален апарат, чрез който се извършва отлична диагностика, а заради високата резолюция на изображението могат да бъдат открити дори минималните поражения на окото. Това пък от своя страна позволява ранно диагностициране на много заболявания и навременно лечение.

"Вече прегледахме една възрастна пациентка с риск от отлепване на ретината, която бе насочена към специалист, който работи с лазер, за да бъде обработена зоната, коментира д-р Илияна Донева, началник на отделението. " С тази превенция предотвратихме усложнения, тъй като отлепването на ретината може да доведе до слепота, както и скъпоструваща операция."

Скенерът е с много възможности, той позволява изследване на задния очен сегмент - ретина, макула, зрителен нерв и стъклено тяло, както и на предния сегмент на окото - камерен ъгъл, дебелина на роговицата, вкл. лещата и зад лещата в дълбочина. Офталмолозите от отделението вече са преминали обучение за работа с томографа, като с практиката ще натрупат голям опит.

Апаратът е закупен със средства на болницата на разсрочено плащане, след обществена поръчка. Струва близо 84 хил. лева, като ще бъде изплащан на 12 равни вноски от по 6985 лева.

На снимката: Офталмологът д-р Ася Сотирофска работи с томографа


Ключови думи
очно отделение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати