Петък, 16 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Навършват се 100 години от рождението на академик Марин Деведжиев

  17.06.2022 10:54
Навършват се 100 години от рождението на академик Марин Деведжиев

В Държавен архив – Велико Търново се съхранява личния фонд на географа, геополитика и университетски преподавател професор, доктор на географските науки Марин Станчев Деведжиев. Документите са дарени и предадени лично от него през 2004 г. След извършване на експертиза са систематизирани в 73 архивни единици по съставена класификационна схема. Фондът е регистриран под № 1775.

Марин Деведжиев е роден на 18 юни 1922 г. в с. Леденик, Великотърновско. Основно образование получава в родното си село, средно - в Търговското училище „Симеон Княз Търновски“ във Велико Търново. Висшето си образование започва в Свободния университет за политически и стопански науки в София, но го завършва през 1947 г. с диплома, издадена от Висшето училище за стопански и социални науки „Димитър А. Ценов“ - Свищов.

През м. февруари 1944 г. е мобилизиран и заминава за Югославия. Участва във Втората световна война като командир на 6-ти взвод и на рота. По време на студентските си години в София оглавява опозиционния Академически земеделски съюз. За тази си дейност е обявен за политически неблагонадежден и в продължение на седем години (1947-1954) работи като счетоводител и плановик в различни софийски промишлени предприятия. През 1955 г. Деведжиев напуска столицата и започва работа в Содовия завод в Девня, където се посвещава на идеята за прокопаването на плавателния канал Варна-Девня и изграждането на пристанище Варна-запад. Оттук започва и научната му дейност в областта на географията и транспорта.

Трудовият път на Марин Деведжиев продължава като счетоводител в рудник „Плам“ на гара Храбърско (1957), асистент във Висшия институт за народно стопанство във Варна (1962), научен сътрудник в Комисията по производителните сили при БАН, където е избран през 1967 г. за старши научен сътрудник, втора степен, директор на Научноизследователския и проектно-конструктен институт по битово обслужване и комунално стопанство (1970-1971), заместник началник на Главно управление по териториално разпределение на производителните сили при Държавния комитет по планиране (1972-1975), директор на Комплексния научноизследователни и проектантски институт по териториално устройство, градоустройство и архитектура  (1976-1982).

През 1984 г. основава и ръководи Катедрата по география във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“, където е избран за професор (1986), а от 1987 до 1988 г. е завеждащ катедра “Териториално управление“ в Института по социално управление. През 1991 г. защитава докторат пред Специализирания научен съвет по географски науки на тема „Модулното развитие на железопътната мрежа в България“ и му е присъдена научната степен „доктор на географските науки“. От 1999 г. е извънреден професор във Великотърновския университет.

Научната дейност на проф. Марин Деведжиев е отразена в над 50 книги  (монографии и учебници), над 180 статии, доклади на научни форуми и около 500 публикации във вестници. Те са предимно в сферата на икономиката, в областта на геодемографията, където засяга въпросите на географията на населението и селищата, на териториалното и селищното устройство. На широката общественост е известен с многобройните си публикации – монографии, книги, студии, статии, в които прави обективен анализ на транспортното състояние у нас и в света и предлага възможни варианти за оптимизиране на транспортната система в България.

В богатия му фонд намират място автобиографичната документална повест „Оцеляването“; монографиите „Селищните системи“, „Кратка история на селищното развитие по българските земи“, „Териториално използване на земята в НР България“, „Кораби ще плават до Девня“, „География на транспорта в България“; учебниците „Геодемография“, „География на селищата в България“ и др.; оригиналите на кръщелното свидетелство, на  свидетелства за завършено основно, средно и диплома за висше образование; предложения за удостояване с научни звания; доклади от участия в научни форуми, публикации.

Научните публикации са описани, заедно с материалите по приложението им, статиите в специализирани издания и периодичния печат по проблемите в икономиката, геодемографията, транспорта; рецензии и отзиви за научната дейност; библиографии на трудовете му и др.

Интерес представлява албумът, озаглавен „Животът ми в снимки“. Обхваща периода 1926-2002 г. и съдържа над 150 снимки с кратки описания към тях, отразяващи личния и обществен живот на Деведжиев:  със семейството и приятели; като ученик, студент и участник във Втората световна война; от предприятия, институции и университети; от участието му в срещата на родовете през 1981 г. в родното с. Леденик; посещенията в други държави и т.н.

Като председател на Българското геополитическо дружество от 2001 г. развива активна обществена и публицистична дейност, най-вече във връзка с изграждане на трансевропейските транспортни коридори на територията на страната и българската енергетика.

С диплом №22 от 1 юни 2008 г. на Българската академия на науките и изкуствата проф. д-р Марин Деведжиев е избран за академик. С признание за приноса му към развитието на съвременното общество българският учен е включен в шестото, последно за ХХ в. издание на енциклопедията „500 влиятелни лидери“ на Американския биографски институт в Северна Каролина.

Умира на 24 декември 2016 г., в София.

Ив. Вълева, гл. експерт

Държавен архив – В. Търново


Ключови думи
акад. Марин Деведжиев Държавен архив
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати