Петък, 16 Сеп 2022
            
Свищов Спорт

Студентско туристическо дружество „Академик” навърши 85 г.

  16.06.2022 13:44
Студентско туристическо дружество „Академик” навърши 85 г.

Студентско туристическо дружество „Академик” – Свищов, което е второто в страната студентско туристическо дружество, отбелязва своята 85-годишнина с редица прояви, а негови членове са отличени с награди от Българския туристически съюз.

Веднага след откриването на Висшето търговско училище в Свищов (8.ХI.1936 г.) започва организиран туристически живот сред студенти и преподаватели. Системно са правени излети до м. Паметниците, до манастир „Покров Богородичен” и до брега на р. Дунав. Половин година по-късно, през юни 1937 г., в регистъра на училището е вписано Академично туристическо дружество, клон „Стъклен”. Запомняща се фигура от този период е проф. Анастас Бешков, инициатор на много излизания в околностите, из Средна Стара планина и Дунавската равнина. Заради стагнацията през военните и следвоенни години, туристическата му дейност почти замира, за да се възроди през 60те години под името „Академик”, като едно от водещите студентски туристически дружества, поддържащо секции по пешеходен и воден туризъм, ориентиране и опазване на околната среда.

В следващите 30 години се увеличава броят на пешеходните походи в Рила, Средна гора, Родопите, Пирин, на гребните по р. Янтра, Искър, Вит, Осъм, Марица. На свищовското дружество е поверена организацията на първия общостудентски гребен поход Видин – Силистра през 1974 г. и от тогава, 15 години е провеждан от свищовлии. Ориентирането участва във всички студентски състезания, като постига индивидуални и отборни призови класирания.

Към факултет „Обществени професии” е открита специалност „Организатори по туризъм”. Активно участие като водачи на походи имат преподавателите от катедра „Физкултура” към Свищовското висше училище. Два пъти дружеството е било домакин на конференции по проблемите на туризма.

Членската му маса през някои от тези години достига до 100% от студентския и 60% от преподавателския състав на ВФСИ – Свищов (Висшия финансово стопански институт). Някои мероприятия са с впечатляващ брой участници от студенти, преподаватели и служители. Сред тях са тези до м. Янково гърло, събрало 300 участника и до м. Паметниците с 500 участника. Много членове на дружеството участват в инструкторски школи по туризъм, алпинизъм, ориентиране и покриват съответните разряди.

Дългогодишният му председател, географът проф. Славчо Славев, е удостоен със званието „Заслужил деятел на туризма”. Много други активисти (Г. Коларов, Ив. Игнатов, Г. Гешев, Бл. Бърдарова, Ц. Цанев, Н. Нейков, Ив. Марчевски и др.) са наградени с отличия на БТС. За дългогодишното активно поддържане на туристическата дейност сред студенти, преподаватели и служители на Стопанска академия „Д. А. Ценов”, както и сред гражданите на Алековия Свищов, Студентско туристическо дружество „Академик” е отличено два пъти с медал „Алеко” – най-високата награда на БТС и един път с орден „Червено знаме на труда”.

След 1997 година дейността на дружеството е свързана основно с пешеходен и вело туризъм. Провеждат се по около 30 прояви годишно, с около 600 участника. Увеличава се трудността и продължителността на походите. В актива на дружеството са скоростни изкачвания на 7те, а после и 10те планински първенци, преминаване по международните маршрути Е3, Е4, Е8, участия в традиционни прояви в Родопи, Рила, Пирин на студентски и „ветерански” събори.

През 2000 година туристи от дружеството направиха първото преминаване през всички 22 хижи и пет заслона на Национален парк централен Балкан за 6 дни от х. „Момина поляна” до х. „Мазалат”. Главно действащо лице, организатор и водач в почти всички прояви е новият секретар на дружеството, старши преподавателят от катедра „Физкултура” Николай Нейков.

Отварянето на границите даде възможност за посещения на планини и в чужбина, като от 2001 г. до сега в актива на дружеството има изкачени над 100 върха на пет континента. Сред тях са Косцюшко (Австралия), Гросглокнер, Етна, Триглав, Монблан и Елбрус (Европа), Маргарита и Ухуру (Африка), Калапатар, Арарат, Демавенд, Айланд Пик (Азия) и височинният рекорд на дружеството – Аконкагуа (Ю. Америка).

В чест на 85-годишния юбилей, в календара с туристически прояви през 2022 г. са включени походи до крайните точки на Република България, разположени на север, на юг, на изток и на запад.

Честването на бележитата годишнина се състоя на 11 юни 2022 г. в хижа Бузлуджа (нова), където се събраха над 60 от най-активните членове на СТД „Академик”. Проведоха се забавни състезания по бързо подреждане на туристическа раница (индивидуално), дълъг скок от място (индивидуално), бягане с чували (индивидуално). Най-голям интерес предизвика дърпането на въже (отборно), в което се включиха дори и най-малките туристи.

По повод 85-ата годишнина, членове на туристическото дружество са отличени с награди за активното им участие и постижения в туристическото движение.

С медал на БТС „За особени заслуги” бе награден гл. ас. д-р Симеон Момчев, бивш председател на СТД „Академик”.

Значка „Отличник на БТС” получиха Венцислав Пачев, Цветелина Русева, Гойя Гоев и Красимира Петрова.

С грамота на БТС „За активна туристическа дейност” бяха отличени проф. д-р Виолета Краева, доц. д-р Силвия Костова, Пламен Бакърджиев, Емил Панов, Анастасия Стоянова, Ивелина Бакърджиева, Дияна Панова, Ясен Петров и Виктор Бакърджиев.

Грамоти на СТД „Академик” – Свищов получиха Диляна Петкова, Иван Христов, Венцислав Йозов, Диян Иванов и Пламен Маринов.


Ключови думи
Студентско туристическо дружество „Академик” – Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати