Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Музиканти от четири страни на два континента, сред които и горнооряховчанинът Божидар Попов, пуснаха първата си песен без да са се виждали

  09.06.2022 13:49
Музиканти от четири страни на два континента, сред които и горнооряховчанинът Божидар Попов, пуснаха първата си песен без да са се виждали

Музиканти от България, Австралия, Великобритания и Гърция направиха онлайн хеви метъл парче, което скоро ще е по всички музикални платформи, без да са се виждали на живо.

Всичко тръгва от 24-годишния горнооряховчанин Божидар Попов, който пише текстове и композира инструментали за китара. Той се регистрирал в платформата за музика Songbay и качил там няколко свои текста и инструментали. На работите му попаднала Мари Люис от Австралия, която е писател и прави текстове за песни. Тя се свързала с Божидар и решили да направят песен заедно. И двамата нямали опит с практическата част по записа на професионална песен и се свързали с шефа на Songbay Гари Къберли, който пък е от Великобритания. Платформата му предоставя услугата за създаване на песен по нечия идея, но Къберли се навил да участва лично.

И така Божидар направил целия инструментал на китара и вокалната мелодия. Заедно с Мари написали текста, Гари се включил с барабаните и композира частта на пианото, а баса и записа на пианото направил екипът му. Вокалът пък записал грък, който живее на Острова.

Така се появила виртуалната хеви метъл банда Rage Unfold – „Яростно разгръщане”, но в добрия смисъл на яростно. Трудното обаче предстояло. Нямах представа как се прави професионално песен. Всяка част трябва да се запише с метроном в определено темпо, за да се синхронизира с другите елементи. Трябваше да уча всичко в движение от Интернет, в началото ми беше трудно и не се получаваше и затова създаването на нашата песен продължи 6 месеца. Това пък имаше и добра страна, защото през това време песента ни буквално се преобрази и вече звучи съвсем различно от първоначалната версия, разказва Божидар.

Парчето Chains вече е в Youtube https://youtu.be/Ivh93fBhXJY, а от 22 юни ще тръгне и по другите музикални платформи. Песента е посветена на борбата срещу наркоманиите и е в стил класически хеви метъл. Корицата на клипа е направена от дъщерята на Мари Люис - Гейа Анастас.

Групата има планове да продължи съвместната си работа, а първият пробив дава увереност на Божидар, че може да се заеме сериозно с това, за което мечтае – да прави музика. Желанието, страстта и любовта към това, което правиш, компенсират липсата на опит, казва младият мъж. Той не е учил музика досега, но в момента заляга яко на онлайн уроци и се занимава наистина професионално. Завършил е журналистика, но още като студент осъзнал, че няма да остане в света на медиите. Живее в София, работи и всеки ден се упражнява и пише текстове и музика. След добрия опит с  Chains вече мисли по-смело за музикален пробив по света – там, където хеви метълът е на почит.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Божидар Попов музика
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати