Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Възстановяване на заливните равнини и възможности за по-евтини и прости методи за пречистване на водата обсъждаха в Горна Оряховица

  08.06.2022 21:41
Възстановяване на заливните равнини и възможности за по-евтини и прости методи за пречистване на водата обсъждаха в Горна Оряховица

Тренировъчен курс и Втора работна среща на заинтересованите страни в басейна на река Янтра се проведе в Горна Оряховица в рамките на проект „Подобряване качеството на река Дунав и нейните притоци чрез интегративно управление на заливните равнини, основаващо се на екосистемни услуги” (IDES). Срещата събра учени като проф. Емил Бурназки, доц. Галя Бърдарева, чл. кор. Екатерина Бъчварова, както и много представители на институции, кметства, екоорганизации. Организатор на събитието в Горна Оряховица е общинският съветник и бивш директор на РИОСВ – Велико Търново инж. Елена Григорова, която участва и в дискусията с анализ за водите на Янтра.

Срещата започна с приветствия на областния управител Людмила Илиева и кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Приветствие изпрати и изпълнителният директор на Басейнова дирекция „Дунавски район”, която е партньор в международния проект Interreg Danube Transnational Programme. Проектът търси решение на проблема със замърсяването на основната речна артерия в Европа чрез съвместни действия на всички страни по поречието. Приветствие имаше и от държавната компания ВиК Холдинг.

В хода на дебатите областният управител Людмила Илиева застъпи каузата язовир „Александър Стамболийски” да стане вододаен за общините в съседство – Павликени и Сухнидол, които в момента изпитват трудности с редовното водоснабдяване. В момента язовирът се ползва само от НЕК. С презентация участваха зам. областният управител Огнян Стоянов, който насочи вниманието към няколко уязвими за наводнения точки в областта и Пенчо Пандъков от Сдружение „Балканка”, който предлага различен от досегашния подход към управлението на речните води.

Повече естествени начини и връщане към някои стари способи за предпазване от наводнения дискутираха на срещата. Възстановяването на заливните равнини е една от темите, която се оказва доста дискусионна. Това означава да се премахнат някои бентове и диги и да се позволи на реката да се разлива по естествения си път. Все пак не съвсем безконтролно. Но ако се възстановят заливните равнини извън урбанизираните зони, те могат да имат и други ползи освен предпазване от големи наводнения. Общинският съветник в ОбС Горна Оряховица Елена Григорова, която организира срещата, представи изследване, че водите на Янтра след Горна Оряховица са много богати на азот и фосфор. Наносите от тези води могат да бъдат използвани за наторяване на земеделски площи, като заместят изкуствените торове.

Срещата обсъжда и възможностите за естествено пречистване на отпадните води на малките селища. Вместо да се правят скъпи и енергоемки пречиствателни станции има варианти за много по-олекотени системи и като строителство, и като технология. За малките селища е съвсем подходяща и извечната технология за пречистване с тръстика и папур. Минавайки през този филтър водата е годна за къпане, миене, само не става за пиене. При всички случаи обаче съвсем спокойно може да се влива в реките без да причинява замърсяване.

Дейностите по IDES продължават до края на 2022 г. Целта е да се обединят усилията на държавите по поречието на Дунав за транснационални и интегрирани екосистемни услуги, които да подобрят качеството на водата в голямата река и в нейните притоци, един от който е Янтра.

 


Ключови думи
води заливни равнини
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати