Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Любовта и дипломацията от времето на цар Иван Александър отново оживяват на Царевец

  02.06.2022 12:06
Любовта и дипломацията от времето на цар Иван Александър отново оживяват на Царевец

От 24 до 26 юни 2022 г. крепостта Царевец във Велико Търново ще е естествен, неповторим декор на седмото издание на Международния фестивал за исторически възстановки „Средновековен Търновград“.

Като истинска машина на времето фестивалът ще върне назад към славната и загадъчна епоха на Средновековието. В дните на събитието над 180 реанактори ще представят исторически реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век. Типичният за епохата бит  ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен образец.

Специалната фестивална тема ще е „Цар Иван Александър - любов и дипломация“. В Двореца на Царевец, чрез  възстановки и театрализирани спектакли отново ще „оживеят“ славните времена на управлението на бележития български владетел (1331 - 1371 г.), наситен с дипломатически совалки, сърдечни вълнения, непощадили монарха, емблематична битка при Русокастро и живота на обикновените поданици на царството.

Във фестивала ще участват НД "Традиция" - клон Велико Търново, Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, група „Верени“-София, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, СИВ „Филипопол, музикалните групи „Еринеи“, "Ксана", „Летящи номади“ и свободни реконструктори.

Гости от чужбина ще са румънските групи “ Кафява мечка”-Букурещ и „Дракони“- Брашов, група “Бели орлови”- Белград, Сърбия, „Historia Bari“-Таранто, Италия и гръцката група “Protospartarii”.

Събитието се организира от СНЦ „Търновци“, НД "Традиция"- клон Велико Търново, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от Културния календар за 2022 г. на Старата столица.
Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен са вечерните концерти от 19,30 ч. на 24 и 25 юни, които ще завършват с огнено шоу.

Официалното откриване на Международен фестивал на сторическите възстановки „Средновековен Търновград“ е на 24 юни 2022 г. от 17,00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.


Ключови думи
фестивал "Средновековен Търновград"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати