Петък, 02 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Изложбата „Заедно около света на 24 май” тръгва от Горна Оряховица в цяла България

  28.05.2022 12:16
Изложбата „Заедно около света на 24 май” тръгва от Горна Оряховица в цяла България

За пета поредна година горнооряховското сдружение „Заедно около света” събира снимки как българи по цял свят честват най-светлия празник – на буквите и светите братя Кирил и Методий. Идеята е на Андрей Петров, който иска да събере емоцията на българите по света в този ден и така да покаже, че писмеността и културата обединяват българите, където и да са и пазят българското съзнание.

От Австралия, Европа и Америка уникални фотоси запечатват емоциите на българските деца в чужбина. Събрана бе една доста голяма колекция от снимки, а най-въздействащите бяха включени в изложба. Миналата година експозицията бе успешно поставена пред паметника „Майка България” във Велико Търново и остана там в продължение на 83 дни.

След успеха на изложбата в старата столица, организаторите решиха да я покажат на колкото се може повече места в страната и направиха неин виртуален вариант. Целта е изложбата да обиколи за една година около 40-50 български града, посещавайки самите училища и влизайки в класните стаи, за да могат малките ученици и техните учители да видят своите връстници и колеги извън страната.
Обиколката на изложбата тръгва от там, където е замислена идеята – от Горна Оряховица. Първи я видяха ученици на ОУ „Иван Вазов” и СУ „Георги Измирлиев”. Като партньор на Сдружението се включи и НУ „Цани Гинчев” в Лясковец. Училището също не е подбрано случайно, а защото е основано с подкрепата на Атанас Буров.
Виртуалната обиколка на света на 24 май започва с кратко изпълнение на флейта от София Димитрова – финалист от „България търси талант“ 2019 на „Върви, народе, възродени” и кратко пожелание от нея към всички празнуващи. Самата изложба включва 18 фотографии, а като фон звучи песента „Дъга” на Почетния гражданин на Горна Оряховица проф. Виктор Чучков, изпълнена от горнооряховчанките Кати и Цвети от дует „Амфибия”. Финалът е отново с флейтата на София и нейно пожелание.
Докато тази изложба пътува в България, Сдружението започва подготовка по изработване на следващата и се надява тя също да стане толкова красива и въздействаща.


Ключови думи
Заедно около света 24 май Андрей Петров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати