Неделя, 28 Авг 2022
            
Велико Търново Общество

Съвместна изложба на СУ „Вела Благоева“ и македонското ООУ „Исмаил Кемали“ бе открита във Велико Търново

  24.05.2022 15:54
Съвместна изложба на СУ „Вела Благоева“ и македонското ООУ „Исмаил Кемали“ бе открита във Велико Търново

Изложба на великотърновското СУ ``Вела Благоева`` и македонското ООУ "Исмаил Кемали" от Чаир, Скопие, бе открита днес в историческата и духовна столица на България. Изложбата е своеобразно естествено продължение на училищния конкурс ``Македония и България – близките далечни``, проведен през 2021 г. под патронажа на евродепутата Илхан Кючюк.

През януари българска делегация гостува в Скопие и в училището в Чаир, а Кючюк дава идеята за съвместна инициатива между СУ ``Вела Благоева`` и ООУ "Исмаил Кемали". Целта е да бъде показано желанието на двете училищни общности за съвместна работа.

В резултат се ражда ``Нарисувай ми България, нарисувай ми Македония``. Темата е избрана заедно от двете учебни заведения, като в инициативата се включват по над 80 деца от всяко от тях. По регламент всяко училище избира по 20 творби и ги изпраща на партньора, който решава коя рисунка да участва в изложбата.

Искахме както да дадем възможност на децата да се разгърнат творчески, така и пример за това, че двете страни могат да си партнират. Надявам се междудържавните отношения да се нормализират до степен отлично партньорство, което не само подхожда, но е и задължително за България и Македония. Надявам се да бъдем полезни, сподели директорът на СУ ``Вела Благоева``Ангел Янчев.

На откриването гостуваха учители и ученици от ООУ "Исмаил Кемали". Поздрави за празника 24 май и благодарностите си към домакините изказа директорът на македонското училище г-жа Измери.

Имаме много добри отношения с побратимения на Велико Търново Охрид, надявам се да продължат. Каня и вас да се включите в Международния фолклорен фестивал през юли. Надявам се да разкажете в Скопие колко е красив нашият град и как празнуваме писмеността и светите братя Кирил и Методий, обърна се към гостите кметът инж. Даниел Панов.

Откриването на изложбата уважиха народният представител Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметът Нейко Генчев, общественикът Станислав Стоянов.

Нека градим мостове между двата народа, а не стени, Имаме прекалено много неща, които ни събират, те трябва да бъдат повече от тези, които ни разделят. Неслучайно изложбата се случва на днешния празник, който не дели нацията. Убеден съм, че ще развиваме отношенията помежду си, каза Димитър Николов.

На 8 септември, когато е Денят на независимостта на Северна Македония, изложбата ще бъде открита в Чаир. На 8 декември, в Деня на Климент Охридски, рисунките ще бъдат дигитализирани.

Изложбата е разположена пред Факултета по изобразително изкуство.


Ключови думи
Чаир СУ Вела Благоева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати