Вторник, 23 Авг 2022
            
Горна Оряховица Култура

ДВГ „Чичопей” от Първомайци участва в концерт на лауреатите на „Млади фолклорни таланти” в ефира на БНР

  23.05.2022 14:24
ДВГ „Чичопей” от Първомайци участва в концерт на лауреатите на „Млади фолклорни таланти” в ефира на БНР

На 22 май 2022 година се проведе 21-вия Концерт на лауреатите на предаването „Млади фолклорни таланти” по програма „Хоризонт” на Българското национално радио. Концертът се излъчи на живо по радио „Хоризонт” и платформата „Бинар” на БНР. Като победители в едно от традиционните неделни състезания децата от Детска вокална група „Чичопей” при Народно читалище „Иван Вазов-1893” в Първомайци, с художествен ръководител Веселина Кожухарова, получиха покана за участие в Концерта на лауреатите, който след разпускане на мерките от пандемията от три години насам се провежда за първи път. Център на изявата стана Парк-театърът в Борисовата градина. Детската вокална група е участвала както с групови изпълнения, така и със солисти на групата – Владимир Иванов и Александър Денев в състезанията на предаването „Млади фолклорни таланти”, водени от сестрите Ива и Ева Валентинови. Това е безспорен успех за децата от ДВГ „Чичопей” – Костадин Пенчев, Божидара Алексиева, Илина Цветанова, Владимир Иванов, Стефани Лесичкова и Ванеса Лесичкова. Тяхната талантлива ръководителка Веселина Кожухарова с любов и всеотдайност подготви децата за много кратко време за тази изява.

Този знаков конкурс за народна песен, изпълнена от деца и инструментални изпълнения на народна музика с  изпълнители деца е създаден от журналистката от БНР Олга Сагаева, която бе гост на концерта.

Участие взеха деца от цялата страна – музикалните училища в Котел и Широка лъка, от школите в София, Перник, Радомир, Пещера, Търговище, Шумен, Варна и много други.

Отличителното за този конкурс, който се провежда всяка неделя, е, че на него гласуват слушателите на радио „Хоризонт” в ефир, във фейсбук и по скайп без да знаят имената на изпълнителите. След приключване на гласуването се обявявани изпълнителите. Сестрите Ива и Ева Валентинови издирват талантливи деца от цялата страна и им дават възможност за изява в национален ефир.


Ключови думи
ДВГ "Чичопей" Първомайци БНР
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати