Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Учителката по английски Богдана Пашева от Долна Оряховица взе диплом за професионален сладкар в Дубай

  15.05.2022 08:00
Учителката по английски Богдана Пашева от Долна Оряховица взе диплом за професионален сладкар в Дубай

Курс в единственото кулинарно училище, специализирано в сладкиши и хлебни изделия в Близкия изток - Richemont MasterBaker в Дубай, завърши Богдана Пашева – Куманова от Долна Оряховица и вече има диплома за професионален сладкар. Засега кулинарията е само хоби за Богдана, която преподава английски и география на английски в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ - Велико Търново. Но пък уменията й в кухнята вече са на професионално ниво.

35-годишната Богдана е от Долна Оряховица. Завършила е средното си образование в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, където се връща след Университета вече като преподавател. Щастливо омъжена, с двама сина – на 5 и 7 г. Между другото, съпругът й има сериозна роля в разгръщането на сладкарските й умения и без неговата подкрепа едва ли би стигнала до курса в Дубай.

Със сладкарство започнала да се занимава като на шега. За 5-годишния рожден ден на големия си син направила торта с украса, вдъхновена от Angry Birds. Получила се и като визия, и като вкус, а всички гости на партито питали откъде е поръчана. Тя опитала пак, и после пак. И така от този момент до днес е направила за близки и приятели над 500 торти, които една с една не се повтарят.

На личната си страница във Фейсбук – Bobby`s Sugar House, публикува не само тортите и различни други сладки изкушения,които приготвя, но и описва историята около всяко свое творение и представя героите си по атрактивен и докосващ сърцето начин.

Вече повече от две години съчетавам професиите учител и сладкар, което би било невъзможно без подкрепата на съпруга ми, който помага с каквото може с огромно желание – пече блатове, измазва торти, прави подложки и вече има две напълно самостоятелни торти, споделя Богдана.

Първите успешни торти я стимулират да погледне професионално на своето хоби. Започва да чете и да гледа клипове в Интернет, за да търси познания за методи и техники. Така си дала сметка, че само с гледане не става, трябва и практика. Тогава попаднала на реклама за курс на Chef Иван Александров „Блатове и крем за торти“.

Потърсих повече информация за него и като разбрах, че той е един от най-талантливите български майстор-сладкари, който е изработил тортата за медийното събитие за кралската сватба на принц Хари и Меган Маркъл, за миг не се поколебах.

Винаги съм се учила от най-добрите, а по-добър лектор в сладкарството за мен няма. Не можех да пропусна, особено когато разкрива част от тайните си при правенето на блатове и кремове във Велико Търново, разказва за първите си стъпки в сладкарството Богдана.

След този курс продължават да обменят опит първоначално във Вайбър група, след това и на Фейсбук страницата на майстора-сладкар. Именно на страницата „Технология на торти и десерти или как да бъдем перфектни сладкари“ късно една вечер видяла обява за безплатно обучение по сладкарство в Дубай. Предложението било за 10 българи, които в продължение на 20 дни ще се обучават в емирството, а Chef Александров ще е лектор. Организаторите поемали билета и хотела, а от кандидатите се искало да напишат мотивационно писмо.

Прочетох набързо условията, направих бърза консултация със съпруга си и след десетина минути вече пишех есе на тема What would be the added value of my participation in the course and why the internship abroad will be important for me и превеждах автобиографията си на английски език, споделя ентусиазма си долнооряховчанката.

Скоро след това от Internship and Practice Journey DMCC - компания, работеща в областта на кариерното развитие и образованието, участващи в различни проекти по програма Еразъм + и the Turing Scheme, се свързали с нея. След редица интервюта и онлайн срещи, Богдана Пашева – Куманова се оказва една от избраните за Professional Course in Bakery and Confectionary, провел се в Дубай, ОАЕ.

Отначало не вярвах, че всичко това е истина – прекалено хубаво изглеждаше. После исках да се откажа, осъзнавах, че 20 дена далеч от семейството ми ще бъдат доста болезнени, защото никога не сме се делили. Но мъжът ми не ми позволи да пропусна тази златна възможност. Той самият си даваше сметка, че ще е трудно и за двама ни, но каза, че „птичето веднъж каца на рамото“, а и той винаги ме е подкрепял и е вярвал още в самото начало, че ще ме изберат.

И така, на 23 март Богдана лети за Истанбул, а от там за Дубай. На 24 март започва курсът, в който са събрани хора от цял свят - Австралия, Румъния, Германия, Англия и т.н. Работният език е английски, а курсистите са разделени на станции с по 3 до 4 човека. Всички са много различни, но всички са обединени от една обща страст – сладкарството.

Основи на печивата (Bread dough, brioche, Pâte à choux, sable, quiche dough); Блатове Dobush, Victoria, Chiffon, Finance; Различни кремове и мус кремове, суфлета, бисквити и различни видове огледални глазури са само малка част от изучаваното в натоварената 6-часова програма всеки ден в Richemont MasterBaker - единственото кулинарно училище, специализирано в сладкиши и хлебни изделия в Близкия изток.

Между уроците успели да опознаят и живота в емирството. Ограниченията покрай COVID-19 попречили на всички планове, но все пак успели да отидат на двучасова разходка с автобус Hip-on & Hip-off, пътували с лодка по Персийския залив и били на пустинно сафари на 40 градуса с вечеря насред оазис.

Пеещите фонтани пред Дубай Мол, Бурж Халифа - най-високата сграда в света, Global Village – атракционен парк с павилиони от 30 различни държави, Бурж ал Араб - седемзвезден хотел, палмата на Джумейра, Старите пазари (сук) – Златния сук с тонове злато, Музеят на Бъдещето, Аквапарк Wild Wadi, Дубайският аквариум и подводен зоопарк с над 33 000 животни, Миракъл Гардън - най-голямата флорална градина в света, която има повече от 150 милиона цветя или разходката из Дубай Марина се превърнаха в ежедневие за мен, започва разказа си за дните в емирството Богдана. И не може да спре разказа си, толкова впечатления е натрупала в досега с една съвсем различна култура.

Горда съм, че успях да стана част от пищната церемония по закриване на Дубай Експо 2020 – първото изложение в ОАЕ и Близкия Изток, където има на разположение 192 павилиона на държави от цял свят за разглеждане. В продължение на десет дена всеки ден ходих до изложението, с което Дубай задраска думата „невъзможно“ от речника си. Успях да видя едва 15-20 павилиона. Най-впечатлена бях от павилиона на Дубай, който бе и най-големият, представляващ четириетажна сграда, която по форма напомня на сокол в полет, павилиона на Испания, където минаваш под облак от фибростъкло, който е част от иновативна система, която използва слънчевата енергия, за да произвежда вода от въздуха, от павилионите на Полша, и на Русия също…

За някои имаше опашки от хора, които чакат по 4 часа, за да влязат. Най-разочарована бях от нашия павилион. Със съжаление разбрахме, че единствено от нашата държава е нямало официален представител в Националния ден на България, за който е била предвидена програма, съгласно протокола на Обединените арабски емирства. Не прозвучал българският химн, нито било вдигнато българското знаме… Още не мога да проумея как е изпусната една възможност за безплатна световна реклама, от която едва ли друга от страните-участнички, 192 на брой, се е отказала, не скрива разочарованието си Богдана.

Последните дни от курса всички били потопени в екшъна около финалния изпит. Отборът на Богдана правел десерт 6th sense или на български „Шесто чувство”.

Много символика вложихме в това име, а и чувства, разбира се. Нашата станция бе номер 6, цветовете, които се получиха при разреза, бяха 6 на брой, и най-вече - вярвахме от цялото си сърце, че ще бъдем отличниците, смее се сладкарката от Долна Оряховица.

В журито са фигури като Chef Roland Eitzinger - директор на Академията, Chef Pooja Sharma - асистент помощник в Palazzo Versace Dubai, Chef Иван Александров и др. Всички преглъщат и клатят доволно глави. Шестото чувство на отбор №6 се оказва вярно. И точно на 1 април, но съвсем не на шега, Богдана получава официално дипломата си за професионален сладкар.

И вече с диплома в ръце тя се отдава на изучаването на страната-домакин и местните хора.

Окото ми се насити на бетон и злато и исках да разбера какво се крие под тази обвивка и все пак да има какво да разказвам на своите ученици (и не само) като се върна.

Дубай е градът на бъдещето, градът на хиперболата, градът на световните рекорди. Всичко там е по-бързо, по-високо, по-голямо - един оазис в пустинята, който е успял да се превърне в една от държавите с най-висок стандарт на живот. Но към лъскавата витрина можеш да погледнеш и с друг поглед.

Винаги съм преподавала за мястото на жената в арабския свят, но да го усетиш лично на свой гръб не беше никак приятно. Държава на половата и расова дискриминация. В ОАЕ близо 11% са местно население, останалите са чужденци, т.нар пришълци, които нямат право на почивен ден две години, преди да получат 38 дни отпуск и да се върнат в родината си и да видят семействата си.

На гражданите на страната се осигуряват безплатни жилища, безплатно медицинско обслужване, безплатно образование, сватбени подаръци за младоженци, субсидии с раждането на всяко дете - и това не е целият списък. Повечето араби работят като държавни служители, полицаи и др. Чужденците не се приемат на държавна служба.

Авторитетът на техния Шейх Заед е бил и остава невероятен, всички местни му се възхищават, наричат го бащата на нацията. Той е направил много за страната си и навсякъде има негови снимки. За мен лично той е един от най-мъдрите лидери в света и е изпълнил всяко едно свое обещание. Нашите държавници трябва да се стремят поне 10% да вземат от него.

Огромни суми пари са изразходвани за изграждането на инсталации за обезсоляване, които решават хилядолетния проблем с недостига на питейна вода. Благодарение на разработената система за капково напояване в пустинята земеделието започва да се развива. Днес Дубай е с много зеленина и цветя, създадени са много изкуствени канали. Сега Обединените арабски емирства могат спокойно да се нарекат страната на милионерите. Цените в Дубай са като тези в Европа, но храната и такситата са по-евтини. Олиото и краставиците са в пъти по-евтини от България, за петрола е излишно да споменавам.

Освен това, вероятно знаете, че по улиците е забранено да се прегръщате, целувате и да сте пияни, защото за това ще бъдете изпратени в затвора. Пълна забрана на хазарт и алкохол за местните хора. Ако намериш някъде алкохол, то една чаша бяло вино се равнява на близо 45 лв. или на 90 техни дирхама. Късите поли и къси гащи над коленете също са забранени. Метрото в Дубай е едно от най-напредналите в света. Във влаковете няма машинисти, те се контролират автоматично. Пътуването с него е много удобно и много по-евтино от това да вземете такси. Имайте предвид, че не можете да пиете в метрото, да ядете и дъвчете дъвка - това се наказва с глоба. Глоба има и ако мъж влезе в розовите кабини на метрото, предназначени само за жени с деца.

Разбира се, няма богато историческо наследство, но има в изобилие пясък и пустиня, кристално синя вода, слънце и луди небостъргачи. Място, което трябва да се види, завършва Богдана Пашева – Куманова.


Ключови думи
Богдана Пашева Дубай Иван Александров сладкарство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати