Неделя, 07 Авг 2022
            
Горна Оряховица Други

VII Празник на разсола върна спомена за автентичния вкус на типичното за Първомайци ястие

  07.05.2022 13:44
VII Празник на разсола върна спомена за автентичния вкус на типичното за Първомайци ястие

До автентичен вкус от района на Сергювец и Темниско се докосват днес жители и гости на Първомайци. В горнооряховското село за 7-ми път се провежда Празник на разсола. Празникът, посветен на сборджийското ястие, бе прекъснат за година заради пандемията, но сега се завръща като неизменна част от календара в Първомайци.

Първо подварявам агнешкото. Навремето не е било нужно, защото разсолът се е пекъл в пещ, но сега трябва. После брашънце, червен и черен пипер, водичка и във фурната, разказва за базовата рецепта на ястието Янка Дрънкарева от Клуба на пенсионера ``Дълголетие`` в Първомайци. Клубът е съорганизатор на празника, заедно с Кметството и НЧ ``Иван Вазов``, а традициите и гостоприемството на домакините и кмета Ясен Янков почетоха кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и заместникът му Григор Минков, председателят на Областния съюз на пенсионерите Радка Маркова, председателят на ОбС на пенсионерите в Горна Оряховица Николинка Костова. Специален гост бе народният представител Димитър Николов.

Предавайте родолюбието и на идващите поколения, поръча на участниците в празника кметът инж. Добрев. Все така пазете традициите и бъдете обединени и в радости, и в несгоди, обърна се към тях и Димитър Николов.    

Своя начин за приготвяне на разсола показаха от Читалището и Клуб ``Дълголетие`` в Първомайци, а екипът на местната Детска градина ``Здравец`` се включи с кулинарна изложба на сладки и солени лакомства. В Първомайци посрещнаха гости от Стрелец и Правда. Клубът на пенсионера ``Нов век`` в Стрелец представи качамак с маджун, пълнен заек и баница с лопуш, а от НЧ ``Звезда 1905`` също наредиха кулинарна изложба.

И докато от готварските кътове ароматът ставаше все по-опияняващ, на сцената течеше фолклорна програма. Началото й поставиха децата от Клуб ``Елбетица`` с ръководител Йордан Минчев. В огромен казан пък къкреха близо 100 литра чорба за всички, дошли на Празника на разсола в Първомайци.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Празник на разсола Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати