Петък, 07 Oct 2022
            
Велико Търново Други

НЧ „Надежда1869“ отбеляза 145-та годишнина на Йордан Кулелиев – живата история на Велико Търново

  29.04.2022 15:01
НЧ „Надежда1869“ отбеляза 145-та годишнина на Йордан Кулелиев – живата история на Велико Търново

Третото издание на Национален форум „Литературно Търново“ на тема „Когато се знае началото…“, посветено на 145-та годишнина от рождението на Йордан Кулелиев - български книжовник, учител и просветител, общественик, търновски краевед, един от най-заслужилите познавачи и изследователи на миналото на старата българска столица се откри на 28 април 2022 г. в НЧ „Надежда1869“. 
Форумът се организира от НЧ „Надежда1869“ и Община Велико Търново по програма „Културен календар“ на Община Велико Търново - 2022 г. в партньорство с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, РБ, ДА-Велико Търново, РБ „П.Р. Славейков“, РИМ-Велико Търново и с присъствието на роднини на Кулелиев.
Приветствие от името на Общината поднесе Нелина Църова - директор на  Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности”, която изтъкна уникалността на проекта за обогатяване на културния живот на Велико Търново и привличането на младите хора към историческото наследство.
Научната конференция продължи с тематични доклади на доц. д-р Александър Ковачев - ръководител на катедра „Книгоиздаване и библиотечно-информационни дейности” на ВТУ, проф. дпн Венка Кутева-Цветкова - декан на Педагогически факултет на ВТУ„Св. св. Кирил и Методий”, доц. д-р Светла Атанасова главен уредник в отдел „История на България ХV-ХІХ в.” на РИМ - Велико Търново, Анастасия Радева - завеждащ отдел „Справочно-библиографски и краезнание” на НБ „П. Р. Славейков“, д-р Даниела Вичкова-Нушева - гл. асистент в БАН - Институт за исторически изследвания, Боряна Маринова - директор на ДА - Велико Търново и арх. Донка Колева – председател на настоятелството на НЧ „Надежда 1869”. 
Семейни спомени за своя прадядо споделиха Десислава Кулелиева и Кръстьо Кулелиев. 
Съпътстващи форума са документалната изложба във фоайето на читалището на книги и оригинални публицистични издания от автора и дигиталната изложба „Когато се знае началото …“ на партньора по проекта от ДА-Велико Търново.
Специално за форума е отпечатан юбилеен вестник „Когато се знае началото…“ със съдействие на Община Велико Търново и под редакцията на Владимир Шумелов, който ще бъде предоставен на всички читалища и библиотеки в общината.
Дискове с дигиталната изложба, посветена на Йордан Кулелиев, ще получат всички училищата, за да се популяризира и знае делото на именития ни съгражданин.
Форумът завърши с четене на откъси от произведения на автора от Антони Цонев и Цветелин Илчев, с музикален поздрав от Студио „Румина” и клавирни изпълнения на Кирил Кирилов и Диян Диханов.
На улица „Независимост” е подредена изложбата с материали от личния фонд на Кулелиев на ДА-Велико Търново, като документи и снимки от биографичен характер, от служебната и творческата му дейност. Показани са неговите свидетелства за завършено образование и учителска правоспособност, грамотите, с които е награден за участието си във войните 1912-1918 г., проследена е публицистичната и редакторската му дейност, краеведските му изследвания и дейността му като общественик. Дълги години Йордан Кулелиев е редактор на вестниците „Противоалкохолен лист“, „Надежда“, Общински вестник „Велико Търново“ и др. .

 


Ключови думи
Йордан Кулелиев Национален форум Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати