Вторник, 27 Сеп 2022
            
Елена Култура

Фестивал на изкуствата събра местни творци и гости в Разпоповци

  28.04.2022 10:57
Фестивал на изкуствата събра местни творци и гости в Разпоповци

За пореден път се проведе фестивалът на изкуствата „Творческа пролет в Разпоповци“. Първото издание на събитието бе през 2019 г. по инициатива на група ентусиасти, a през годините придоби популярност и стана все по-мащабно и пъстро.

Организаторите се стараят да обогатят празничната програма и освен местни творци канят гостуващи и от други български градове, като по този начин целят да установяват културни връзки със съседни райони.

Фестивалът вече е очакван за всички жители на квартала, които участват активно в подготовката и организирането му. Тазгодишното му издание съчета богата културна и фолклорна програма. Актьорите от театралния състав при читалище „Просвета- Разпоповци-1881” Иван Минчев и София Георгиева развеселиха публиката със скечовете. Арх. Йордан Търсанков представи книгата „История на село Разпоповци“, която излезе от печат в края на миналата година с финансовата подкрепа на Община Елена.

В читалищния салон прозвуча поезията на местните поети Снежана Цонева, Ружа Коева, Фикрат Салимов, Люба Салимова и на гостуващите Албена Стефанова-Слънчева от Велико Търново. Гост бе и поетът писател Петър Чухов от София, който представи две нови свои стихосбирки. Стоян Медникаров пък изпълни песен по стихотворение на баща си Христо Медникаров.

Специално за фестивала бяха открити и няколко изложби: живопис на художника Иван Цанков, графика на Фикрат Салимов, благотворителна фотоизложба на Венко Стефанов, средствата от която ще бъдат в полза на читалището в Разпоповци. Оригинални авторски кукли представи и Марина Розен, която също от скоро живее в Еленския балкан. Изложбите могат да бъдат разгледани всеки петък, събота и неделя от 12:00 до 16:00 часа.

Посетителите можеха да закупят сувенири от местни майстори, мед и други вкусотии, както и да се снимат със специална фото рамка. Александра Гедз проведе занимания с деца, като за най-малките имаше и други изненади и игри. За веселото и празнично настроение допринесоха с танците си ТФК „Еленика“.

Фестивалът и тази година се проведе съвместно с Община Елена, читалище „Напредък-Елена-1863“ и почитателите на фейсбук страницата „Елена и околията в снимки“.

 


Ключови думи
Творческа пролет в Разпоповци фестивал на изкуствата
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати