Сряда, 05 Oct 2022
            
Велико Търново Култура

Ученици от Езиковата гимназия във Велико Търново се включиха в Похода на книгите

  27.04.2022 10:41
Ученици от Езиковата гимназия във Велико Търново се включиха в Похода на книгите

Ученици от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново участваха в 11-тото издание на „Походът на книгите“. Кампанията за насърчаване интереса на децата към четенето и книгите се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с МОН и традиционно се радва на голям интерес от малки и големи.

Двете лица на книгата представиха пред ученици от 8 и 11 клас, изучаващи различни езици, пишещият творец – поетът Александър Христов и директорът на театър „Весел“ Веселин Василев, който превръща думите във визуален спектакъл.

Изкуството е живот, красота, загадка. То е вдъхновение, чиято цел е да измие праха от ежедневието на душите ни. Около тази идея се обединиха гостите на Профилираната езикова гимназия по време на срещите с учениците.

Първата бе с младия поет Александър Христов, който е възпитаник на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий“, докторант по българска литература. През 2014-та е отличен от Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, носител на призови отличия от конкурси за поезия, критика. Участва в научни конференции и сборници. Автор на три поетични книги - „Крайпътна обител“ (за която е отличен в Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ ), „До първата сянка“ и „Ако мястото е време“. Всъщност срещата му със Златаровци се проведе само ден, след като от печат излезе най-новата. Премиерата й във В. Търново ще се състои на 18 май.

Светът на театъра и неговото въздействие представи директорът на театър „Весел“. Предварително отреденото време за магията на този вид изкуство не стигна за вдъхновените Веселин Василев и ученици. За професионализма на куклените творци, за дългия път на спектакъла – от текста до визуализирането му пред публиката, за изработването на куклите научиха участниците в срещата. Осмокласникът Герасим Русев от испанската паралелка прие предизвикателството и изпълни с една от куклите набързо сътворен монолог пред съучениците си. Последваха бурни аплодисменти. „Имаш усет, справи се страхотно“, насърчи го и Василев.

Днес ученици от ПЕГ „Проф.д-р Асен Златаров“ и техни учители ще бъдат част от аудиторията, пред която във Велико Търново ще говорят проф. Иван Станков и писателят Георги Господинов, за да намерят място за изкуството в още един кът от душата си.


Ключови думи
Поход на книгите
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати