Петък, 30 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

В Библиотеката във Велико Търново представят проект, насочен към насърчаване на активното участие на възрастните хора в социалния и икономически живот

  20.04.2022 13:21
В Библиотеката във Велико Търново представят проект, насочен  към  насърчаване на активното участие на възрастните хора в социалния и икономически живот

В Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ ще се проведе събитие за разпространение на резултатите по проект SASME+ по програма Еразъм+, организирано от Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ). Основна цел на проекта е създаването на условия за насърчаване на активното участие на възрастните хора в социалния и икономически живот чрез редица дейности и продукти. На събитието ще присъстват представители на Община Велико Търново, центрове за социална интеграция, организации в сферата на личностното развитие и представители на организации работещи с възрастни хора.

СОКИ традиционно си партнира с Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ по редица инициативи в сферата на професионалното образование и обучение. СОКИ има удоволствието да представи продуктите, разработени по инициативата SASME+ пред представители на Община Велико Търново и организации, работещи по тематиката, както и възрастни хора, проявяващи интерес към дейностите на проекта.  

SASME+ е съвкупност от разнообразни дейности, стремящи се да активизират възрастните хора. Имайки предвид, че населението в Европа застаряваа, отговорност на всички нас е да спомагаме за пълноценния живот на възрастните хора, както и да разчитаме на техния потенциал.  

Списанието „Европейски глас на възрастните хора“ съдържа любопитни рубрики като „Стилни възрастни“, „Любов след шейсетте“, „Конкурс за най-добър градинар“, „Безопасност за възрастните хора“, „Солидарност за възрастните“ и други. В него могат да публикуват статии и снимки и възрастните читатели. Съдържа интересни визуални материали и е отпечатано цветно на гланцирана хартия.

Друг интересен продукт е порталът на SASME+, seniorsvoiceplus.eu.  Европейският образователен уеб портал “Европейски глас на възрастните хора” е домакин на уеб-базирано образователно гражданско списание с новини/статии по различни теми. Създаден е за възрастни хора и частично от възрастни хора, ангажирани с изпълнението на проекти. Но чрез функционалността на платформата „Твоят глас“ всички възрастни могат да допринесат за списанието, като добавят свои собствени новини и мнения.

В портала са застъпени рубрики като „Активни възрастни хора“, „Здраве“, „Хобита, спорт и развлечение“, „Кампании“, „Международни новини за възрастни хора“ и други. Статиите включват проблематика и истории от различни страни. Интересен елемент е възможността възрастните хора директно да въвеждат свои истории чрез елементарен текстови редактор. След това тези истории минават за корекция от редактор и се публикуват. В портала могат да се намерят и различни ресурси, както и да се свали дигитален вариант на списанието „Европейски глас на възрастните хора“.

Обучителните събития са също интересна част от инициативата SASME+. Те са образователни курсове и семинари по популяризиране на продуктите. В тези събития се дискутират редица от съвременните проблеми, засягащи възрастните хора. Някои от тях са самота и ниска социална активност, труден достъп до здравни грижи, недостатъчни икономически ресурси, ниска правна, икономическа и здравна осведоменост и други.

Полезна част от инициативата е приложението на така наречената „Европейска карта за възрастни хора“. Тя е надграждане на подобна карта придобила популярност в Полша. Картата ще предлага възможност за ползване на услуги и стоки с намаление.   

Интересно е и взаимодействието между младежи и възрастни хора при осъществяване на различни проекти. Създаването на смесени екипи е полезно за обмяната на опит и отчитането на различни гледни точки при създаване на продукти.


Ключови думи
SASME+
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати