Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Политика

Социалисти отбелязаха Международния ден на политзатворника, концлагериста и пострадалите от фашизма

  12.04.2022 09:47
Социалисти отбелязаха Международния ден на политзатворника, концлагериста и пострадалите от фашизма

Социалисти и антифашисти отбелязаха Международния ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма. Цветя пред паметника на Братската могила в парка „Марно поле“ поднесоха областният председател на БСП Мариана Бояджиева, общинският председател Михаил Михалев, неговите заместници Михаил Стойчев и Ирена Стасинопулу, председателят на БАС в областта Лидия Прокопова, председателят на Младежкото обединение Жулиета Войнова, председателят на Отечествения съюз в общината Елена Мачковска, общественици и последователи на лявата идея.

Присъстващите запазиха едноминутно мълчание в памет на загиналите в битката срещу фашизма, а с реч към всички се обърна общинският председател на социалистите Михаил Михалев. Той припомни, че денят се отбелязва от 1945 г. насам, когато на същата дата в концлагера Бухенвалд избухва своеобразно въстание срещу фашистките поробители.

„Нека не забравяме, че 11 млн. души губят живота си в лагерите на смъртта. България също даде своя принос в битката срещу фашизма. Това позволи на страната ни да запази териториалната си цялост след края на Втората световна война и да бъде разглеждана като антифашистка държава. България даде своя дан и в периода 1941-1944г., когато са убити от фашисткото правителство над 11 000 партизани и двойно повече ятаци. Днес фашизмът още е жив и от нас зависи да спрем устрема му“, каза в речта си Михаил Михалев.


Ключови думи
ден на политзатворника Михаил Михалев Мариана Бояджиева БСП
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати