Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

300 заявления за подмяна на старите печки в Горна Оряховица са подадени за една седмица

  11.04.2022 13:58
300 заявления за подмяна на старите печки в Горна Оряховица са подадени за една седмица

Първите 300 заявления са приети в Община Горна Оряховица от желаещи да сменят отоплението си на дърва и въглища с по-екологични варианти. Срокът за кандидатстване е до 21 април, а същевременно вече започва и обследването на домакинствата, заявили участие в проекта.

За два месеца ние трябва да направим това, за което другите общини, включени в програмата, имаха година и половина. За нас повечето време мина в дела, за да бъдем включени сред бенефициентите. Постигнахме този успех, но сега трябва много бързо да организираме работата по проекта и да го завършим успешно. Това ще ни бъде и като база за участие в подобни програми в новия период, за който има заложени сериозни средства за подобряване на атмосферния въздух, коментира кметът инж. Добромир Добрев при представянето на проекта. Въвеждащата пресконференция бе организирана в Зала 1 на Общината с участието на специалисти, екипа, който ще работи по проекта, медии и граждани.

Това е вторият проект, който е насочен пряко към подобряване живота на отделните домакинства в Горна Оряховица. Първият бе санирането на панелните сгради, за който ресурсът беше сравнително ограничен и много от желаещите останаха в списъците на чакащите. Резервни списъци ще има и за проекта за подмяната на старите печки. Но още в сега стартиралия проект могат да се включат голяма част от домакинствата в Горна Оряховица. Предварителните разчети са, че 1000-1500 домакинства ще могат да заменят старите си отоплителни уреди.

Средствата по проекта са 8 387 770 лева по Оперативна програма „Околна среда”, като 7,1 милиона лева са от Кохезионните фондове, а 1,3 млн. лв. са национално дофинансиране. За гражданите подмяната ще бъде напълно безплатна, като старите печки на дърва и въглища ще могат да се заменят с газови котли или конвектори, печки на пелети или климатици.

Проектът се реализира на два етапа, като първият вече е в ход. Още докато се приемат заявленията за участие два екипа от специалисти започват обследване на домакинствата, пожелали да се включат. На място ще се преценява възможността за подмяна на уредите и хората ще се насочват към определени алтернативи на отопление.

Заедно с това фирмата, която е наета да осъществява техническа помощ по проекта, трябва да направи анализ на заявките, да направи план-сметка и да подготви документацията за избор на доставчици на новите уреди. Оптимистичните планове са още през юни да може да се обявят поръчките за доставка и монгаж на новите уреди. Ако няма обжалвания, избрани фирми може да има през септември или октомври, така че първите реални стъпки по подмяна на отоплителните уреди могат да се направят още в края на 2022 г. Това е оптимистичният вариант, като по-реалистично е това да се случи в началото на следващата година. При всички случаи обаче трябва да проектът трябва да приключи, включително и документално, до 13 май 2024 г.

В проекта могат да участват граждани, които сега се отопляват на дърва и въглища, както и стопански субекти, които ползват помещения в жилищни сгради. Особено внимание се обръща на санираните сгради, които ще имат приоритет. При одобряване на кандидатите и сключване на договор, те поемат задължение за 2 години устойчивост, през които нямат право да се връщат на стария тип отопление. Старите печки ще бъдат демонтирани и предадени за оползотворяване по съответния ред, а средствата ще бъдат използвани от Общината за нови мерки по подобряване на атмосферния въздух в Горна Оряховица.


Ключови думи
подмяна на старите печки в Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати