Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Възроденият клуб по ММА в Горна Оряховица спечели отборна купа при младежите от Републиканското първенство

  10.03.2022 15:42
Възроденият клуб по ММА в Горна Оряховица спечели отборна купа при младежите от Републиканското първенство

Възродените клубове по ММА и самбо в Горна Оряховица вече печелят медали от държавните първенства. Още на първото си голямо състезание горнооряховските състезатели спечелиха отборната купа за младежи по ММА и вероятно ще излязат на европейски ринг още тази пролет.

След преждевременната смърт на легендата на бойните спортове в Горна Оряховица Кръстьо Джамбазов негови наследници продължиха делото му и след кратко прекъсване възродиха двата бойни клуба – по ММА и самбо. Всъщност регистрирани са нови клубове с ново ръководство и ново име – в памет на основателя вече се казват Спортен клуб по ММА „Джамбазов” и Спортен клуб по самбо „Джамбазов”. Президент е 32-годишният Росен Йорданов, чиято амбиция е да запази спортния дух и да привлече децата към живот без агресия извън залата, без наркотици, алкохол и тютюнопушене. Младият мъж е тренирал борба в детството си, но впоследствие бойните спортове го връщат в залата и спортът се превръща в начин на живот, който той иска да предаде на подрастващите.

Треньор в клуба е Георги Недков, който още не е навършил 21 години и е състезател на Джамбазов. Още приживе Кръстьо Джамбазов го готвил за свой наследник и така Георги завършил курсове за треньор, съдия, рехабилитатор. Малко рано ми се наложи да поема грижа за отбора, но съм горд, че се справихме. Дори момчетата с по на няколко месеца тренировки се представиха блестящо на първите ни големи състезания, казва Георги.

Само за няколко дни състезателите на „Джамбазов” участваха в две републикански – по ММА в Благоевград и по бойно самбо в Панагюрище. Веднага след това шампионите имаха и тестове в антидопинговата комисия за евентуално участие в Европейското първенство.

В Благоевград младите бойци от Горна Оряховица спечелиха пет титли. Четири от тях са в младежката възраст 18 – 21 години, което им донесе и отборната победа.

При най-тежките в категория +120 кг се получи горнооряховски финал между Никола Спиридонов и Момчил Янков. Титлата спечели Никола. Треньорът Георги Недков донесе шампионско злато в кат. 84 кг. Брат му Петър Недков е първи в кат. 64 кг. Мартин Христов стана шампион в кат. 57 кг. Петата шампионска титла донесе Теодор Чолаков в кат. 40 кг при кадетите.

Клубът има две втори места – освен Момчил Янков сребърен медалист стана и Десислав Михайлов в кат. 70 кг кадети. Стелиян Тодоров пък е трети при най-малките момчета 12-14 г.

Четиримата шампиони вероятно ще участват на Европейското в Италия през май месец.

На следващия ден част от отбора по ММА и още състезатели участваха и в Републиканското по бойно самбо в Панагюрище. Момчетата нямаха време за възстановяване, но въпреки това се представиха добре, коментира Недков. Александър Александров с контузия в момента стана трети в своята категория, но победи една жива легенда на бойните спортове като Камен Георгиев. Петър Недков и Мартин Христов спечелиха сребърни медали, а Иван Чолаков и ветеранът Александър Бораджиев са бронзови медалисти.

Горна Оряховица е единствен център, развиващ ММА в областта. Спортът е силно прогресиращ в световен мащаб и вероятно затова интересът е много голям. Тренират 27 момчета от цялата област, които пътуват всеки ден до Горна Оряховица. 16 вече са готови за състезания. Благодарен съм и на тях, че заедно възраждаме една добра традиция, каза Георги Недков на пресконференция след спечелването на Купата.

Радвам се, че след кратко прекъсване ММА и самбото отново намират място в нашето спортно общество. Съвсем скоро момчетата отново ще могат да влязат в своята зала в Спортен комплекс „Никола Петров”. Общината ще бъде винаги добър партньор и ще помага, каза зам. кметът Стефчо Алипиев, поздравявайки шампионите.


Ключови думи
ММА клуб Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати