Събота, 01 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Община Горна Оряховица спечели проект за създаване на Общностен комплекс за ранно детско развитие

  10.03.2022 15:37
Община Горна Оряховица спечели проект за създаване на Общностен комплекс за ранно детско развитие

Поредният спечелен проект на Община Горна Оряховица през месец март 2022 г. е „Създаване на Общностен и родителска подкрепа "Божур" в гр. Горна Оряховица, с. Върбица и с. Драганово“. Стойността на проекта е 918 643,36 лв. – 100% безвъзмездна финансова помощ. Проектът, получил одобрение от Програмния оператор по Процедура „Образование и грижи в ранна детска възраст”, е в обхвата на Програмна област 8 „Деца и младежи в риск”, Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., дирекция „Външни европейски програми”, Министерство на образованието и науката.
Проектът предвижда подкрепа за създаването на 3 Центъра (хъб) за изпълнението на комплекс от функционално свързани услуги за образование и грижа в ранна възраст. Те ще бъдат разположени в помещения на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ гр. Горна Оряховица, в с. Върбица и в с. Драганово.
Проектът има за цел да се предостави подкрепа на деца от уязвими групи, в ранна детска възраст и техните семейства, за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, като се цели да се ограничи и предаването на бедността между поколенията.
За подпомагане и стимулиране на родителите се предвижда предоставяне на пакет от консумативи (памперси, бебешки сапун и шампоан, пудра, детско спално бельо, дрехи и обувки), образователни пособия, пакетирани хранителни продукти. На целевите групи ще бъде предоставяна топла храна, приготвена в ремонтирана и оборудвана по проекта кухня.
Комплексните интегрирани мерки са насочени към подобряване на достъпа до образование, опазване на здравето и развитие на социални умения за деца на възраст 0 – 6 г., които не посещават/нямат достъп до детска градина или ясла или живеят в изолирани селски/градски и/или бедни райони с концентрация на проблеми, създаващи риск от бедност, социално изключване и маргинализация.
Срокът на изпълнение на проекта е 24 месеца.
Проектът се изпълнява в партньорство с неправителствени организации от България и Кралство Норвегия.


Ключови думи
Общностен комплекс за ранно детско развитие
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати