Сряда, 05 Oct 2022
            
Други Свищов

Община Свищов кандидатства с проект за преход към зелена и чиста енергия

  04.03.2022 16:07
Община Свищов кандидатства с проект за преход към зелена и чиста енергия

На 2 март 2022 г. Община Свищов подаде проектно предложение „Нови подходи към зелено бъдеще“, с което кандидатства в качеството си на допустим бенефициент по Програма LIFE, Подпрограма „Преход към чиста енергия“. 

 Програмата е инструмент на ЕС за финансиране в сферите на околната среда и действията по климата.  Тя има за цел да подпомогне общините и регионите в постигане на договорите, свързани със зелената сделка.

Проектът има за цел да подпомогне общините и местните власти при разработването на инвестиционни концепции, свързани с изпълнението на действията, определени в техните планове за действие в областта на климата и енергетиката. По този начин ще бъде улеснен преходът към кръгова и устойчива на климата икономика, опазваща и възстановяваща околната среда. Това ще се случи чрез проектиране на Транснационален зелен фонд, който ще включва местни публични субекти на партньорите по проекта. Чрез него община Свищов ще предоставя възможност на обекти консуматори да получат техническа подкрепа за предпроектни проучвания и други инженерингови решения, с цел постигане на проектна готовност за ускоряване внедряването на енергоефективни решения в тях.

В рамките на проекта са предвидени и дейности за представяне на фонда и кампания за осведомяване на потенциални бенефициенти. Кампанията ще бъде промотирана сред различни сектори, включително съществуващи жилищни сгради; съществуващи нежилищни сгради на обществени или търговски собственици; чиста и енергийно ефективна градска транспортна инфраструктура и решения за мобилност с ниски емисии, включително преобразуване на градски зони за мека мобилност или немоторизиран транспорт индустрия и услуги, включително МСП; ВЕИ енергийни общности и други инициативи, водени от граждани.

Очакваното въздействие вследствие реализацията на проекта е насочено към предоставяне на мащабируемо решение за финансиране на инвестиционни проекти за устойчива енергия, приложимо и адаптирано към нуждите на общинските обекти от ключов интерес за община Свищов /образователна, здравна и социална общинска инфраструктура/; Подобрен капацитет на екипа на община Свищов да реализира нови проекти за Инвестиции в устойчива енергия; Преки и косвени резултати /след приключване на проекта/, чрез осигурената експертна подкрепа от микрофонда са: Спестяване на първична енергия /производство на възобновяема енергия, задействано от проекта (в GWh/година); Намаляване на емисиите на парникови газове, вследствие реализацията на проекта (в tCO2eq/година); Работни места, създадени чрез инвестиции в устойчива енергия; Подобрени показатели, свързани с качеството на въздуха и други.


Ключови думи
програма LIFE зелена енергия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати