Вторник, 11 Oct 2022
            
Други

Бившият шеф на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Тодор Тодоров: Явор Божанков е в дъното на уволнението ми

  04.03.2022 14:01
Бившият шеф на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Тодор Тодоров: Явор Божанков е в дъното на уволнението ми

Освобождаването ми като директор на Областната дирекция на ДФЗ идва два дни, след като поисках оставката на народния представител от „БСП за България“ Явор Божанков. Оставката поисках в отворено писмо до медиите, в което излагам мотивите си. Считам, че имаме тотален морален и ценностен разрив с хора като Божанков и депутатите от „БСП за България“, които не подкрепиха текст от декларацията на Народното събрание за агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна.

Това обяви пред медии днес освободеният от поста Тодор Тодоров.  Като човек, гласувал за БСП, считам, че имам моралното право да искам отзоваването на Явор Божанков, каза Тодоров.

Но това е видимата част от причините за отстраняването ми, категоричен бе той. И разказа как на 25 октомври, по време на последната за 2021 г. предизборна кампания за Народно събрание, Явор Божанков го е поканил на среща. Тя се случва в предизборния офис на коалицията на Самоводската чаршия.  

Г-н Божанков поиска от мен да му осигуря гласове за преференция 108, т. е. за Огнян Стоянов.

Макар че съм представител на ЗС „Александър Стамболийски“, средите в БСП ме приемат като част от левия спектър и не са грешили. Може би г-н Божанков така си представяше нещата – че аз ще тръгна да му осигурявам гласове. Аз и близките ми вече бяхме решили, че ще гласуваме за БСП. Но това да викаш висш държавен служител и да искаш от него гласове за конкретен човек от листата, още на момента счетох за изключителна наглост. Не може да викаш директора на ДФЗ, да искаш гласове за подкрепа и да си представяш, че аз ще тръгна да агитирам в полза на БСП земеделските производители, които са 2 хил. регистрирани в област Велико Търново. Ако някой си е представял, че ще натискам хората да гласуват за тяхната партия, сбъркал е много. Никой, нито една от останалите партии не си е позволявала такъв натиск срещу мен. Но като излязоха резултатите в Джулюница (Тодоров, който е и общински съветник в Лясковец, е от селото и живее там – б. а.) и видяха малката подкрепа за номер 108 – в двете секции имаше 7 гласа, 4 от които моят и на близките ми, явно това много е ядосало  Божанков. Хора от БСП ми казаха, че били много разочаровани, че не съм им осигурил гласове. Аз, държавният служител. Дори ГЕРБ, с които съм в немного добри отношения, не си позволиха никога такова нещо. Никога, разказа Тодор Тодоров.

И обясни механизма на кадруването. Местната партийна структура праща в партийната централа на „Позитано“ 20 списък с хора, които трябва да бъдат уволнени. Вероятно от централата списъкът заминава по агенции, министерства и пр., където да се извършат смените.

Това не съм го виждал, казвали са ми го хора отвътре. Попитайте Божанков дали с неговия подпис съм в списък, предложен за отстраняване, заяви Тодоров.

В следствие вече бившият шеф на ДФЗ Борис Михайлов на 28 февруари – ден след като Тодоров иска оставката на Божанков заради декларацията за Украйна, подписва заповедта за освобождаването на областния директор.

По думите на Тодоров, самата заповед е пълен юридически и административен фарс – без реквизити, липсва обосновка за освобождаването, като само е посочен членът от закона, по който става то в случая, (чл. 107,  ал. 1,  т. 5 от Закона за държавния служител).

Освен това заповедта е изпратена по куриер на адреса на Тодоров в Джулюница, като обратната разписка е подписана от служителка в Кметството. Между другото, 30 часа по-късно е уволнен и Борис Михайлов.

Яд ме е за произвола, който ДФЗ си позволи да извърши с почти 20 директори, сред които и областни директори. Голяма част от тях съдят фонда, спечелиха на първа инстанция, други има на касационна инстанция, сподели Тодоров, и бе категоричен, че такива политически уволнения текат във фонда от лятото.

През последния месец съм изпратил 4 докладни до Борис Михайлов, в които съм описал пропуски във вътрешните процедури, които създават предпоставки за възникване на корупционни практики в системата на ДФЗ. Фонд „Земеделие“ е най-голямата банка в България и естествено, когато се разпределя такъв финансов ресурс, има хора, които опитват да измамят системата и да получат средства, които не им се полагат. Затова ЕС си има регламенти, които уреждат всички тези въпроси. ДФЗ пък си има разписана политика за борба с измамите, обясни Тодор Тодоров.

За пример даде Регистъра за лоши вземания на ДФЗ. Когато бъде вписан сигнал, започва проверка, която да прецени дали да го прати на Прокуратурата. Срокът за произнасяне по вътрешните правила е 83 дни.

Има случаи такива процедури да вървят по 7, 8, 10 месеца, по година. Регистрирахме такъв случай. И има случай в тези 10 месец служител от централното управление на ДФЗ да си поиска нещо от проверявания. През 2019 г. при мен е регистриран такъв случай. Става въпрос за земеделски производител преработвател, който дойде и пусна такъв сигнал. Според сигнала му е бил изнудван за 100 хил. лв. Но вместо дирекцията бързо да си свърши работата, тя му спря плащанията. Случаят се влачи почти година, докато му платят. През това време е възможно проверяващите да влязат в контакт и да си поискат пари. Описал съм такъв случай. Описал съм няколко схеми, разказа Тодор Тодоров.

Освободеният областен шеф разказа и за сигнал от 2016 г., дългата проверка по който е стигнала до етап досъдебно производство и заради следствената тайна няма как да бъде казано нещо повече засега.

Сега, вече като уволнен, съм в качеството на никой. Защото едно е да викат областен директор на ДФЗ да съдейства, друго е един отстранен. Моите тези и доказателства няма да имат никаква тежест нито пред порукора, нито пред съда, са опасенията на Тодор Тодоров. Създават се предпоставки разследващите органи да не получат пълна и конкретна информация, която може да им бъде от полза за изясняване на обстоятелствата при евентуално извършени престъпления, смята Тодоров.

Като причина, поради която проговаря едва сега по всички коментирани днес теми, Тодоров даде законовата забрана държавен служител да прави изявления за служебни проблеми.

Ще спечеля делото за уволнението ми, което беше под груб политически натиск, убеден е Тодоров. Всички знаят, че това, което се случи, е заради отношенията ми с Божанков и това, че му поисках оставката като народен представител. И за това, че не изпълних политическата поръчка да осигурявам гласове за определена преференция, коментира Тодор Тодоров. Тодоров призова Божанков да каже истината. Истината се казва най-лесно. А, ако се стигне до съд за клевета, ще представя и други доказателства, обяви Тодоров. Ако г-н Божанков отрече, че това се е случило, моля го да застанем на детектор на лъжата, призова той.

Тодоров вече има предложения за работа, но, бъде ли възстановен начело на ДФЗ във Велико Търново, би се върнал. Той препоръча на новоназначения изпълнителен директор на ДФЗ Николай Каварджиклиев да прегледа изпратените му сигнали.


Ключови думи
ОД на ДФЗ - Велико Търново Тодор Тодоров Явор Божанков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати