Петък, 30 Сеп 2022
            
Елена Общество

Възпоменателно шествие за Апостола в Елена

  18.02.2022 15:18
Възпоменателно шествие за Апостола в Елена

Изминали са 149 години от мразовития февруарски ден, в който един велик българин увисва на бесилото. За Левски и най-силните, и най-възторжените думи сякаш са недостатъчни, за да опишат величието на делото му.

С възпоменателно шествие до барелефа на Апостола днес еленчани отдадоха своята почит и признателност. За първи път в програмата участие взеха деца от детска градина „Радост“, които изпълниха стихотворението „Левски“ от Цветан Ангелов. По традиция учениците от 3 клас на НУ „Иларион Макариополски“ вплетоха в песен и стих любовта си към Апостола. Заупокойна панихида отслужи отец Милен Петров. В знак на признателност пред подвига на Левски венец и цветя поднесоха от Община Елена, Музей на Възраждането „Ил. Макариополски“, ученици от двете местни училища. Възпоменателното поклонение завърши с поднасяне на цветя пред къщата на Кършовци, както и на мястото, където се е намирал Хилендарският метох.

Връзката на Васил Левски с Елена започва с дружбата му с най-големия от братята Кършовски - Иван Попхристов Кършовски, покрай участието им в Първата българска легия в Белград. Съвместното им дело продължава в четата на Панайот Хитов, в която Левски е знаменосец, а Иван Кършовски - писар.

Левски посещава Елена два пъти. Първият е през пролетта на 1869 г., когато заедно с отец Матей Преображенски отсядат в Хилендарския метох при архимандрит Галактион. На другия ден двамата, предрешени като калугери, продават църковни книги, а между тях и бунтовнически вестници и брошури, и се срещат с местни първенци и чорбаджии. Пред младежите от Елена загатват за предстоящата борба, за бъдещето Освобождение от османския поробител.

Вторият път е през есента на 1871 г., когато Левски и Ангел Кънчев идват като търговци. Този път нощуват в хана на Лазар Стойчевчето, където днес е поставен барелефа на Левски в града.

На следващия ден, озовали се в дома на Кършовци, Апостола се среща с познатия му от Румъния Сава Кършовски, третия от братята. Следобед е свикано събрание, на което се събират членовете на бъдещия Еленски частен революционен комитет.

Интересен и позабравен факт е, че първата книга със спомени за Васил Левски е издадена през 1880 от Сава Попхристов Кършовски. Синът му - Панайот Кършовски, продължава публикуването на спомените на баща си за дейността на революционния комитет в Елена във вестник „Еленска защита“ през 1939 и 1940 година.

След Освобождението Иван Кършовски остава верен на заветите на Левски. Той полага усърдни грижи за издигане на паметник на Левски.

Първото голямо преклонение пред паметта на Левски е по предложение на П. Ю. Тодоров през 1898 г. Тази традиция еленчани почитат и до днес повече от 100 години./ сн. Община Елена


Ключови думи
Иван Кършовски Левски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати