Сряда, 28 Сеп 2022
            
Други

Северните магистрали са основен приоритет, но тепърва ще се търсят милиарди за строителството

  15.01.2022 06:19
Северните магистрали са основен приоритет, но тепърва ще се търсят милиарди за строителството

Изграждането на АМ „Хемус” и АМ „Русе – Велико Търново”, както и тунелът под Шипка, са основен приоритет в строителната програма за 2022 г. Амбициозните планове обаче не са гарантирани с достатъчно финансиране и тепърва трябва да се търсят милиарди за строителството. Това е първият извод от публичното заседание, организирано от вицепремиера Гроздан Караджов за обсъждане на големите инфраструктурни проекти. В съвещанието, излъчвано директно във Фейсбук,  участваха шефове и експерти от Агенция „Пътна инфраструктура”, Института по пътища и мостове и държавното предприятие „Автомагистрали”. 

Правейки анализ на всеки обект, стана ясно, че в момента фирмата „Автомагистрали”, на която бе възложено довършването на „Хемус", има само 2 млн. лева в сметките си, за магистралата от Русе до Велико Търново тепърва ще се търсят пари, тунелът под Шипка все още няма работен проект и почти навсякъде има огромни закъснения с одобряването на проекти, екооценки, устройствени планове и отчуждения.

Магистралата от Русе трябва да стигне до Велико Търново през 2030 г., а две години по-рано трябва да е готов първият участък от Русе до Бяла. Той е с особен приоритет, защото е „участък на смъртта” – там стават много катастрофи и има много смъртни случаи, смята министър Караджов. Финансирането обаче не е осигурено. АМ „Русе – Велико Търново”, заедно с тунела под Шипка и АМ „Струма” са пуснати за финансиране по ОП „Транспортна свързаност 2021 – 2027”. Самата програма още не е одобрена, но това вероятно ще стане до няколко месеца. Само че целият й ресурс е 650 милиона евро, от които 100  милиона трябва да са за ремонти на второкласни и третокласни пътища. Така че остават 550 милиона, което грубо е 1/3 нужните пари за трите проекта, които са оценени на 3 милиарда лева.

Магистрала „Хемус” ще е напълно готова през 2027 г. и то ако няма нито едно обжалване на процедурите, които тепърва предстоят. Участъците 1, 2 и 3 са с готова техническа документация и влязло разрешение за строеж. 4-и, 5-и и 6-и участък на АМ "Хемус" са по-напреднали, но и там строителните дейности засега не могат да започнат, стана ясно от обясненията на шефа на АПИ.

През 2024 г. на практика ще може да започнат да се изпълняват строителните дейности по седми и осми участък на АМ „Хемус”, което ще продължи 36 месеца. На седми участък трябва да се преместят 3 километра от трасето, защото попадат в свлачищна зона. На осми участък част от трасето по идейния проект попада на територията на ловно стопанство „Черни Лом”, където има популация от благородни елени и ловното стопанство не е съгласно оттам да минава магистрала. Освен това отчужденията, поне докато няма технически проект, няма как да започнат.

Съвещанието при министъра неслучайно е направено в отворен формат. От МРРБ канят гражданите в рамките на две седмици да направят предложения кои отсечки смятат, че непременно трябва да се включат в програмата за строителство и ремонти за 2022 г. Добре е предложенията да се подкрепят със снимки и видеоматериали, които показват защо шосето се нуждае от бърз ремонт.

Окончателният списък на пътните участъци, които ще бъдат поправяни тази година, ще бъде публикуван на сайта на министерството и на АПИ. 

 


Ключови думи
магистрали
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати