Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Икономика

Големи фотоволтаични проекти във Великотърновско вдигат цената на земеделската земя

  02.01.2022 13:33
Големи фотоволтаични проекти във Великотърновско вдигат цената на земеделската земя

Софийското дружество за недвижими имоти „Сток Плюс“ АД е продало земя до великотърновското село Леденик по 8269 лв. за декар, съобщава Investor.bg, позовавайки се на съобщение на дружеството до Фондовата борса.

На 29 декември 2021 г. „Сток плюс“ е продало поземлени имоти с обща площ 236 524 кв. м на стойност 1 955 830 лв. Имотите се намират в землището на село Леденик, област Велико Търново. По информация на Investor.bg става въпрос за два имота, които не са с обща граница, но ги разделят тесен имот с широчина само около 15 метра.

Цена от 8296 лева за декар е рекордна за Великотърновско. Теренът се намира на 43 метра от подстанция „Царевец” на Електроенергийния системен оператор в Леденик и на 210 метра от републикански път I-4 (София – Велико Търново). Това обяснява и високата цена, тъй като теренът ще се използва за реализиране на проект за голяма фотоволтаична централа.

Това не е първата подобна сделка във Великотърновско, реализирана от „Сток Плюс”, един от основните акционери в което е Владислав Панев – лидер на „Зелено движение” и депутат от „Демократична България”.

През ноември тази година „Сток плюс“ АД продаде 841,347 дка обрасли пасища в землището на Сухиндол за общо 1 645 531,70 лева. Тоест тогава декарът е бил оценен на 1000 евро. Тогава основният акционер в дружеството Владислав Панев поясни пред Investor.bg, че имотите ще се ползват от купувача за създаване на фотоволтаичен парк.


Ключови думи
фотоволтаична централа Леденик
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати