Сряда, 09 Мар 2022
            
Горна Оряховица Други

Държавната агенция за закрила на детето отличи ДГ „Здравец“ в Първомайци и СУ „Вичо Грънчаров“

  07.12.2021 11:24
Държавната агенция за закрила на детето отличи ДГ „Здравец“ в Първомайци и СУ „Вичо Грънчаров“

В навечерието на Коледа, за четвърта поредна година Държавната агенция за закрила на детето награди организации, общини и работещи, които предоставят на децата и семействата им образователни и социални услуги. При изключителен интерес за отличието „Аз гарантирам щастливо детство“ бяха подадени над 200 номинации от цялата страна в четирите категории – „Значима иновация“, „Успешна промяна“, „Значимо партньорство“ и „Устойчиво развитие“.

В категория „Значима иновация“ Детска градина „Здравец“ в Първомайци бе отличена с плакет. Така тя стана единствената градина от област Велико Търново, получила отличието в категорията. Екипът на градината работи по редица проекти, а през 2020 г. се присъедини към семейството на иновативните детски градини чрез реализирането на зала за сензорна интеграция. Плакетът за ДГ „Здравец“ е и за отдадеността и вдъхновяващите усилията на екипа в търсенето и прилагането на иновативни подходи в дейността си и осигуряването на пълноценно и щастливо детство.

От областта плакет в същата категория бе присъден и на ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново. Той е за иновативното училище, което от 4 г. осъществява иновация на тема „Управление на училището и образователния процес в съвременното информационно общество“.

Плакет бе връчен на РИОСВ – Велико Търново в категорията „Значимо партньорство“ за организирането и провеждането на национален конкурс за рисунка с история на тема „Зелено бъдеще за Европа“.

В категорията „Устойчиво развитие“ номинираните представят постигнати резултати и тяхната устойчивост през последните 5 г., като са оценявани по критериите постигнат напредък в грижата за децата и устойчивост в развитието за подобряване на качеството на живот на децата. В тази категория Държавната агенция за закрила на детето оцени усилията на Центъра за настаняване от семеен Тип III за деца без увреждания във Велико Търново за постоянството в работата, с която организират и предлагат подходящи условия, както и ключови потребности на настанените младежи, на търновската Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” за отговорността и толерантността към децата със специални образователни потребности и на горнооряховското СУ „Вичо Грънчаров“ за работата по създаване на съвременна образователна среда с акцент повишаване устойчивостта на ученето и ученическия труд, както и подобряване на условията за това.  

В четирите категории бяха връчени и общо 50 плакета.
„Това са професионалисти,  отдадени  до край на най-ценното – децата ни. Някои от отличените променят детските съдби, подават ръка в трудни моменти за детето и го връщат към доброто, връщат пътя и надеждата му, че мечтите могат да се сбъдват. Бих искала да споделя, че всяка една номинация, която получихме, заслужава да бъде наградена, защото всички вие сте добрия пример – добрия пример затова как трябва да се грижим за бъдещето си, защото децата са не само нашето бъдеще, а нашия път и светлина“, коментира председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова.
За спазване на противоепидемичните мерки, награждаването с отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“ се проведе онлайн. Събитието беше уважено от министъра на образованието акад. Николай Денков. Заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска поздрави председателя на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова и всички наградени и номинирани, като им пожела да продължават да добротворят и усмихват. Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието, също изпрати своите поздравления, като посочи, че подадената ръка в точния момент дава криле. Общочовешките ценности, добротата се предават лесно, когато си вдъхновен, допълни Гайдарова.

Началникът на Регионалното управление на образованието – София-град д-р Ваня Кастрева поздрави ДАЗД и всички номинирани за Отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство“. Тази награда е похвала за любовта и апостолската отдаденост към всяко дете, допълни д-р Кастрева. Председателят на синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева заяви, че в последните години Държавната агенция за закрила на детето е разширила политиките си и се е превърнала в авторитетна институция в помощ на родителите, учителите и всички граждани. Затова СБУ смята, че политиките на ДАЗД трябва да са еднакво отдалечени от всички министерства, за да е още по-ефективна за обществото, допълни Такева. Гости на церемонията бяха и  представители на всички РУО по области, представители на общините и на Агенцията за социално подпомагане.

 


Ключови думи
ДГ "Здравец" СУ "Вичо Грънчаров"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати