Събота, 01 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

Община Горна Оряховица започна проектирането на Северния обходен път

  21.11.2021 11:44
Община Горна Оряховица започна проектирането на Северния обходен път

Общината започва подготовка за изграждането на Северен обходен път, който ще свързва Горна Оряховица и нейната Източна индустриална зона с трасетата на АМ „Хемус” и АМ „Русе – Велико Търново”. Първият етап от работата по новия път е проектиране и изготвяне на парцеларен план. Пусната е обществена поръчка с две обособени позиции.

Позиция №1 е Изготвяне на парцеларен план, който служи за урегулиране на собствеността и доказване на необходимостта от одържавяване на терените, нужни за изграждане на обекта.

Позиция №2 е Изготвяне на идеен проект за нови участъци на Северен обходен път.

Общата стойност на двете поръчки е 47 916 лева без ДДС. Средствата се осигуряват от общинския бюджет. Всъщност Общината ще трябва да намери пари за цялостното изграждане на пътя, а след това да го предаде на АПИ за стопанисване.

Стартирането на сегашната процедура е първата подготвителна стъпка, след която ще се търси и финансиране от външни източници за този доста внушителен проект, за който ще трябват вероятно около 20 милиона лева.

По предварителни оценки Северният обходен път трябва да бъде с габарит Г 10,5 с
преобладавящо товарно движение. Планират се две ленти с допълнителна трета в някои участъци. Началото на пътя е при пътен възел Честово. Предлага се изграждането на нов път, който продължава на север от Правда и се включва в съществуващ общински път, който трябва да се реконструира. От там продължава към село Янтра, като този участък трябва да се разшири. Южно от Янтра и западно от общинския път се предлага ново трасе до включването в третокласния път III 5503, който също трябва да се разшири. След това обходният път се включва в републиканския път I-5 и по него стига до пътния възел, свързващ го с АМ „Хемус”, която ще пресича община Горна Оряховица северно от Поликраище.
Цялото трасе на Северния обходен път по предварителни оценки е около 12 километра. Един от големите му плюсове е, че ще изведе товарния трафик от Първомайци и Поликраище.

Процедурата по ЗОП за началното проектиране стартира в началото на месеца, а офертите ще се отворят на 26 ноември.


Ключови думи
Северен обходен път Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати