Понеделник, 16 Май 2022
            
Велико Търново Общество

Жители на търновския кв. „Света гора“ излизат на протест заради проблем с водоснабдяването

  16.11.2021 10:09
Жители на търновския кв. „Света гора“ излизат на протест заради проблем с водоснабдяването

Жители на великотърновския квартал „Света гора“ са готови да излязат на граждански протест, ако не бъде решен проблемът с водоснабдяването на домовете им. Днес представителна група на потърпевшите домакинства се събра пред сградата на „ВиК Йовковци“, за да потърси помощ за пореден път. Досега жителите на квартала са подавали жалби и сигнали до всички институции, за които са се сетили – водоснабдителното дружество, Община Велико Търново, Областна администрация. Организирали са и подписка, в която са се включили над 50 семейства. Резултат към днешна дата няма.

От повече от 2 г. нямаме налягане. Неведнъж сме писали жалби. Последно областният управител ни отговори, че от „ВиК“ не са му дали конкретен отговор. Същото ни отговори и кметът. А „ВиК“ ни отговори, че трябва да се подмени водопроводната мрежа, която е изградена преди 50 г. Казаха ни също, че има много нередовни платци. Но ние не сме частен съдебен изпълнител, има си законов ред, по който да се съберат задълженията, разказа Богомилка Стефанова, която живее на ул. „Димитър Найденов“ 18.

Нейното домакинства е газифицирано, но заради липсата на налягане не могат да бъдат напълнени газовите котли, пералните не могат да се ползват, топла вода въобще не тече. Особено на втория етаж.

Само на първия етаж имаме вода, на втория капка няма, разказа Стефанова. Вчера тя е видяла екип на дружеството да копае в района на Парка с миниатюрите. Уверили я, че до вечерта проблемът ще бъде решен. Но и тази сутрин ефектът бил нулев.

Аналогичен е проблемът и на Ерма Станева от ул. „Киприян“. По думите й той е станал още по-сериозен след поредната авария на водопровода край Присово. Преди това що-годе са се справяли, но напоследк им се налага да се къпят с канчета.

Недопустимо е в XXI век непрекъснато да ни се повтаря, че по въпроса се работи, а резултат да няма, споделя Станева.

С протестиращите тази сутрин се срещна главният инженер на дружеството Илия Сирмов.

Истината е, че водопроводната мрежа в кв. „Света гора“ е амортизирана, има много течове. От там се създават проблеми – отстраняваме едни аварии, появяват се нови... Затова на определени улици няма достатъчно налягане. Ще положим всички усилия до края на седмицата да подобрим водоснабдяването в квартала. Ще пуснем допълнителни връзки от по-висока зона с цел да увеличим налягането. Ще отстраняваме аварии, които неизбежно ще се появят като следствие на повишеното налягане, ангажира се инж. Сирмов.

Протестиращите дадоха толеранс от седмица на „ВиК Йовковци“. След това, ако проблемът остане, са готови да излязат на улицата, за да търсят правото си да живеят нормално в XXI в.  


Ключови думи
ВиК Йовковци кв. Света гора инж. Илия Сирмов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати