Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Избори 14 ноември 2021

Избори №3: 30 горнооряховчани в листите, 40 000 са с право на глас

  12.11.2021 17:16
Избори №3: 30 горнооряховчани в листите, 40 000 са с право на глас

30 горнооряховчани в 11 листи участват в третите за тази година парламентарни избори. Явно и сред кандидатите умората надделява, защото стават все по-малко. За изборите през юли горнооряховските кандидати бяха 35. В числото обаче не се включват хората с горнооряховски корен или родени в Горна Оряховица. Проф. Хитко Вачев например се води за втори представител на Горна Оряховица в листата на ГЕРБ – СДС, защото е горнооряховчанин по рождение, но вече е жител на старата столица. 30-те са с горнооряховски адрес и имат още по-голямо основание да очакват подкрепата на своите съграждани.

В бюлетината за IV МИР – Велико Търново участват всички регистрирани партии и коалиции за тези парламентарни избори – 27 формации ще търсят пътя към властта на 14 ноември. В 11 от всичките 27 листи има представители от Горнооряховска община. Четирима са водачите. Всички знаят, че Явор Божанков води листата на БСП, но да не забравяме Йордан Богданов, който води листата на „Партия на зелените”, Росен Андонов – първи за МИР и долнооряховчанина Даниел Пулов водач за „Глас народен”.

Най-много горнооряховчани – цели 9 от общо 12 кандидати, има в листата на „Българска социалдемокрация – Евролевица”. Движещата сила там е бившият общински съветник в ОбС – Горна Оряховица Йордан Яков.

Общо в областта има 221 кандидати за парламентарните кресла. Така че 30 горнооряховчани правят 13,5% от всички. Поне още толкова са обаче кандидатите родом от Горнооряховско.

39 992 ИЗБИРАТЕЛИ

ПОДАВА ГРАО

ТРИ ДНИ ПРЕДИ

ИЗБОРИТЕ

Списъците ще продължат да се актуализират, но все пак е ясно, че и избирателите са намалели, не само кандидатите. 27 986 са имащите право на глас в Горна Оряховица, а 11 936 са избирателите в останалите селища.

В 69 СЕКЦИИ

ЩЕ СЕ ГЛАСУВА

НА 14 НОЕМВРИ

В ГОРНООРЯХОВСКО

65 са основните секции, а още 4 допълнителни ще бъдат разкрити за болни и хора с увреждания. В МБАЛ „Св. Иван Рилски” ще има две секции – една за болните с общи заболявания и една за ковид болните. Ще има една подвижна секция за хора с увреждания. За нея срокът за заявки изтече и 40 жители на общината са поискали да гласуват чрез нея. Още една подвижна секция ще обслужва карантинираните. До сряда се бяха обадили 7 карантинирани, но заявки могат да се подават и в самия изборен ден.

В 8 СЕКЦИИ

ЩЕ ИМА ПО ДВЕ

МАШИНИ

Повечето горнооряховски секции са с по над 500 избиратели и там ще се гласува машинно. Изключение правят секциите в Стрелец, Горски долен и Горски горен Тръмбеш, Янтра, Паисий и едната (№72) във Върбица, където ще се гласува с хартиени бюлетини. В осем от секциите на предишните избори са гласували над 320 избиратели и там ще има втора машина. Това са секции №2, 11, 26, 28 и 31 в Горна Оряховица, както и 61 в Първомайци, 63 и 65 в Поликраище.

В 30% от секциите ще има контролно броене на разписките от машините, реши ЦИК в последния момент. В кои точно ще стане ясно в хода на изборния ден.

ЗА СЕКЦИОННИТЕ

КОМИСИИ

ИЗБОРИТЕ

ЗАПОЧВАТ

НА 13 НОЕМВРИ

За членовете на секционни комисии и ангажираните с подготовката изборният ден започва на 13 ноември. В 12 часа в Общината ще започне раздаването на изборните материали, като първи ще ги получат секциите извън общинския център. Има и график за поставяне на машините, което се извършва от фирмата доставчик „Сиела норма”.

За избирателите изборният ден започва в 7 часа и трябва да приключи в 20 часа на 14 ноември. Гласуването може да бъде удължено, но не по-късно от 21 часа.

Гласуваме за президент и вицепрезидент и за народни представители. Президентският вот може да има и втори тур на 21 ноември. Парламентарното разпределение обаче ще стане ясно, макар и неофициално, още в понеделник 15 номеври.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
избори в Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати