Събота, 12 Фев 2022
            
Избори 14 ноември 2021

Людмила Илиева: Социалната политика на държавата е основното оръжие срещу демографския срив в България

  10.11.2021 08:18
Людмила Илиева: Социалната политика на държавата е основното оръжие срещу демографския срив в България

Социалната политика трябва да стимулира хората да се развиват и адаптират към света, а не просто да раздава помощи и да създава професия „безработен”. Тя трябва да закриля тези, които не могат да се грижат сами за себе си и да дава равен шанс на всички деца. За да имаме такава социална система са нужни реформи, които, ако се окажат успешни, ще облекчат и тежката демографска ситуация, в която се намираме, казва Людмила Илиева – втора в листата на „Демократична България” за IV МИР – Велико Търново.

„ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ” ПРЕДЛАГА НОВА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, която ще е обърната към образованието и ученето през целия живот, за да помогне на хората да се адаптират към променящата се среда.

Пандемията от COVID задълбочи неравенствата и постави в повишен риск най-уязвимите групи, но и части от средната класа. Социалната система е изправена пред изпитание и ако не бъде реформирана, тя ще продължи да поглъща огромен финансов ресурс без реално да постига промяна в живота на хората. Модела на политика, към която се стремим, не плаща издръжка, а инвестира в хората. Целта на реформата, предлагана от „Демократична България” е да се помогне на хората сами да се грижат за себе си, затова тя е обърната предимно към образованието и ученето през целия живот, пояснява Людмила Илиева.

Първият фокус на социалната политика, предлагана от „Демократична България” са семействата и децата. Всяко дете трябва да има достъп до образование, съобразено с европейските стандарти, още от най-ранна възраст. Ще въведем финансова помощ (дотиране на таксите) за частна детска ясла или градина в случаите, в които децата не са приети в държавна. Ще издигнем детското здраве до приоритет в сферата на здравеопазването. Ще гарантираме на тежкоболните деца ефективно лечение в България или чужбина, без необходимост от дарителски сметки. Ще подкрепим бързата реализация на проекта за създаване на модерна и многопрофилна Национална педиатрична болница. Ще осигурим комплексна подкрепа на семейства, които полагат грижи за деца със специални потребности, с хронични заболявания и с увреждания. Ще разработим механизми за поемане от НЗОК на лечението и инвитро процедурите за всички семейства с репродуктивни проблеми.

Това са само малка част от конкретните мерки, които сме включили в програмата си. За мен те са особено важни, тъй като ВИЖДАМ ЛИЧНАТА СИ МИСИЯ В ПАРЛАМЕНТА ТОЧНО В ПОЛИТИКИТЕ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦАТА, СЕМЕЙСТВАТА И ЖЕРТВИТЕ НА НАСИЛИЕ, СПОДЕЛЯ ЛЮДМИЛА ИЛИЕВА.

Другата основна ос в предлаганата социална политика е Бъдещето на работата. Учене през цял живот и адаптиране на образованието към нуждите на икономиката. „Демократична България“ ще обърне трудовата политика към малкия и средния бизнес, към българското семейство и към обедняващите райони на страната.

Ще се предложи нов Кодекс на труда, отчитащ нуждите на бизнеса и работещите от уредба на трудовите отношения, адекватна за времето, в което живеем и ще се насърчат гъвкавите форми на заетост като почасовата работа, работата от вкъщи, плаващото работно време и временната заетост.

Определянето на минималната работна заплата ще става по ясен механизъм и няма да се допуска нейния неконтролиран, популистки ръст, който води до загуба на работни места и до намаляване на доходите на квалифицирания персонал.

Ще се въведе специално данъчно и осигурително облагане на семейния микробизнес – нелично осигуряване. Всички членове на семейства, заети в малко семейно предприятие, ще могат да ползват обща семейна осигуровка, в размер не по-висок от двойния размер на минималния осигурителен праг за самонаети лица.

За хората, които са дългосрочно безработни и които нямат шанс в свободната икономика, ще въведем публично субсидиран, социален пазар на труда. Така, от една страна, ще отговорим на недостига на кадри в социалния сектор, а от друга, ще предложим перспективи за по-продължително безработните. Тези мерки са доказали своята ефективност в най-добре развитите в социално отношение страни като Скандинавските, защо да не проработят и при нас, смята Людмила Илиева.

„ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ ПРЕДЛАГА ИЗЦЯЛО НОВА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ЗА ГРИЖАТА КЪМ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ, ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ И ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА.

Много сериозно внимание се отделя и на сектора „Социална икономика”, който е сред най-бурно развиващите се с оглед нарастващия брой хора, които се нуждаят от някаква социална услуга.

НОВИ РЕШЕНИЯ СРЕЩУ ДЕМОГРАФСКИЯ СРИВ В БЪЛГАРИЯ

Социалната политика е главното оръжие срещу най-големия проблем на България – демографския срив и обезлюдяването на по-малките населени места.

Намаляването и застаряването на населението е тенденция, която трябва да обърнем, ако искаме да имаме бъдеще, казва Людмила Илиева – кандидат за народен представител от „Демократична България”.

Демографската криза е най-сериозният и най-трудно решимият проблем, пред който е изправена България. Намираме се в една низходяща спирала на намаляващо, застаряващо и със сериозни регионални дисбаланси население. Ако тази деградация не бъде прекъсната, скоро ще стане необратима и ще се обезсмислят всички останали политики за развитие, коментира втората в листата на „Демократична България” за IV МИР – Велико Търново.

Приоритетните средства за постигането на тази цел могат да се търсят в три основни направления: повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката емиграция и разумна имиграционна политика.

Необходими са действия и за решаване на регионалния дисбаланс на населението. В последните години емиграцията, насочена навън не е толкова силна, но е засилена вътрешната миграция и младите хора реално са съсредоточени в няколко големи града. Това обрича много периферни региони, които остават без човешки потенциал за развитие.

Великотърновски регион е умален модел на страната в това отношение. От всички 10 общини, само в областния град населението не намалява, а се задържа на едно ниво. Останалите общини се топят, а младите им хора са в големите градове или в чужбина, напомня Людмила Илиева.

От тук идва и най-големият проблем за местния бизнес – липсата на кадри. Това е проблем №1 за цялата страна и основно препятствие за навлизане на нови чужди инвестиции, казва втората в листата на „Демократична България”.

КАКВО ПРЕДЛАГА „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ”, ЗА ДА ПОВИШИ РАЖДАЕМОСТТА?

Първият пакет от мерки е насочен към подкрепа на родителите: Предоставяне на значимо данъчно облекчение за деца - отстъпка от по 2400 лв. отделно за второ и всяко следващо дете, родено след 1 януари 2021 г. и ненавършило 10 години. Ипотечни облекчения за млади родители. Държавата да изплаща части от ипотечния заем за закупуване на жилище в размер на 3000 лв. при раждането на второ дете и 5000 лв. при раждането на всяко следващо. Поемане от НЗОК на всички необходими репродуктивни процедури, както и на пълния пакет медицински услуги, касаещ женското здраве. Предоставяне на преференциален заем за обучение в български и чужди висши училища.

Друг пакет от мерки са част от модерна емиграционна политика. Привличане на млади хора с български произход, живеещи извън територията на страната. Въвеждане на модерна имиграционна политика с поставяне на условия и критерии за подбор на потенциалните имигранти, съобразен с потребностите на страната.

С решаването на демографския проблем са свързани на практика всички политики в страната, но може би на първо място е социалната.

„Демократична България” е под №30 в бюлетината, а Людмила Илиева е с преференциален номер 102.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕИЕ!

 


Ключови думи
Людмила Илиева Демократична България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати