Понеделник, 21 Фев 2022
            
Избори 14 ноември 2021

Людмила Илиева: Време е да си върнем България и да повярваме, че ние сме държавата

  09.11.2021 10:10
Людмила Илиева: Време е да си върнем България и да повярваме, че ние сме държавата

За трети път тази година адвокат Людмила Илиева влиза в предизборната надпревара за Народно събрание на България. Тя е част от националното ръководство на ДСБ и заема втора позиция в листата на „Демократична България – Обединение” за 4 МИР – Велико Търново, веднага след лидера на коалицията Христо Иванов.

Людмила Илиева е с близо 20-годишна практика като адвокат и с почти 10-годишна политическа кариера като общински съветник и лидер на ДСБ в Горна Оряховица.

-Предстои ни трето явяване пред урните за една година. Вие бяхте част от тази продължителна кампания през цялото време. Промени ли се нещо в последните месеци?

-На 14 ноември трябва да направим два различни избора – за президент и за народни представители. Ще го направим в разгара на най-тежката вълна от COVID-19 епидемията и в началото на една много тежка икономическа криза, която се отразява на бизнеса, на доходите ни, на очакванията ни. Това е различното. Както и това, че хората стават все по-изморени от едногодишното политически надиграване, което не успява да стигне до стабилно управление.

За съжаление проблемите не се решават, а се задълбочават. Заедно със здравната, светът е изправен и пред икономическа криза. Инфлацията и цените на тока не са проблем само за България. Но много българи и преди живееха близо до бедността, така че сега е заплашен и елементарния им екзистенц минимум.

-Ще се отрази ли здравната криза на изборите? Вече трети месец живеем с новините за четвъртата вълна на COVID и протестите срещу мерките?

-Всъщност не говорим само за здравна криза. Отхвърлянето на политиките в противоепидемичната борба е симптом на срива в държавността и тоталното обезверяване на хората. Българите не вярват на своите политически лидери, не вярват на лекарите и на науката. Затова ние от „Демократична България” издигаме като свой приоритет да върнем вярата в държавността. Да си върнем България и да повярваме, че можем да я променим за добро.

-Откъде трябва да се тръгне, за да повярват хората в държавата си?

-Тъй като цялата ми професионална кариера се развива в правото, бих казала – от законността. Ако върнем вярата в справедливостта и в законите, може би ще направим първата крачка и към вярата в държавата.

-Тоест говорим пак за прословутата съдебна реформа?

-Аз бих искала да започна с нещо още по-основно в нашата програма – гарантиране на свободата и засилване на гражданското участие. Гражданското участие пък е условие за възпроизводство на най-важния капитал – активното гражданско общество. Планираме въвеждане на гражданско образование за всички възрасти. Това е основата, която ще се надгради с приобщаване и ефективно включване на българските граждани, включително в чужбина, в политическия живот на страната.

-„Демократична България” беше от политическите формации, които остро застанаха срещу идеята на ЦИК да се броят разписките при машинното гласуване и резултатът да се вписва в изборния протокол. Тази битка беше спечелена във ВАС. Имате ли ваши идеи за промяна в изборния процес?

-Така поставен въпросът с броенето на разписките обезсмисля машинното гласуване. Редно е да има контролно броене, по-добре то да не е от самата секционна комисия, а от ЦИК примерно. Но да гласуваш машинно, а после пак да се броят бюлетините е пълно обезсмисляне на идеята.

Нашите предложения за изборни промени са отпреди тези избори и не са се променили. За да приобщим българите извън страната, предлагаме да се създаде избирателен район „Чужбина” и избираем национален съвет на българите по света.

Въвеждане на дистанционно електронно гласуване и гласуване по пощата, както и създаване на професионална, неутрална и ефективна изборна администрация и регионални преброителни центрове за гласуването с хартиени бюлетини ще направят по-лесен достъпа до изборния процес на всички български граждани.

-България често получава критики за лошо качество на законодателството, което се възпроизвежда в много парламенти. Как смятате, че може да се повиши качеството в работата на законодателите?

-Аз като юрист много добре знам колко трудно се работи в среда на непрекъснато преправяни закони. Лошото законодателство ерозира доверието на гражданите към правовата държава. На първо място е нужен ефективен анализ и широко обществено обсъждане, в което да се включат всички звена от правосъдната система.

-Съдебната реформа като че ли остава неразбрана от обществото. Кои са основните принципи във вашето предложение за промяна?

-„Демократична България” вече направи първите стъпки в кратките парламенти тази година. Ние внесохме законопроект за реформиране на Висшия съдебен съвет, който да остане административен и кадрови орган само за съдиите.

Реформата в прокуратурата трябва да гарантира премахване на безконтролността на главния прокурор, създаване на правила за отчетност и отговорност на самата институция. По отношение на главния прокурор предлагаме намаляване на мандата на 5 години. Изборът му да става от Парламента с мнозинство три пети от народните представители, задължава се и да се отчита на 3 месеца пред НС. Въвежда се и възможност за освобождаване от длъжност за извършени тежки/системни нарушения (вкл. престъпления) и/или увреждане на престижа на съдебната власт. Изграждане на прокуратурата като самостоятелна независима институция, като кариерните и дисциплинарните правомощия по отношение на прокурорите се осъществяват от Прокурорски съвет, чиито членове се избират от Парламента и от самите прокурори.

-Тези промени дават ли достатъчно гаранции за ефективна борба с корупцията чрез правосъдието?

-В момента отново сме свидетели на сериозни обвинения за корупция и правови нарушения от предишното управление. Корупционните скандали само показват колко са неефективни институциите, които трябва да се борят с корупцията и как лесно се заобикалят законите, като този за обществените поръчки например. Така че имаме нужда от мерки на много нива – както законодателни, така и административни. Може би най-ефективно ще бъде, ако се постигне истинска публичност на целия процес по възлагане на обществени поръчки, особено тези с голям обществен интерес.

„Демократична България” е под №30 в бюлетината за избор на народни представители. Людмила Илиева е с преференциален №102

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 


Ключови думи
Людмила Илиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати