Понеделник, 16 Май 2022
            
Икономика

Големите доставчици изхвърлят общините от свободния пазар на ток

  07.11.2021 08:04
Големите доставчици изхвърлят общините от свободния пазар на ток

Общините, а и други големи обществени потребители на електроенергия, силом ще бъдат изхвърлени от свободния пазар в разгара на енергийната криза. Причината е, че големите доставчици на ток масово отказват да участват в обществени поръчки за доставка на ел. енергия. Без договори институциите преминават към доставка от последна инстанция на цени според борсовите за деня. Това ще повиши рязко сметките за ток в следващите месеци, но пък може да се окаже спасително в по-дългосрочен план.

Преди пет-шест години по-големите учреждения започнаха сами да се ориентират към свободния пазар на ток, който им даваше доста по-добри условия и спестяваше пари. Впоследствие общините и големите държавни структури бяха задължени да излязат на енергийния пазар и да избират доставчик с обществена поръчка. Това лято беше крайният срок това да направят и всички малки небитови потребители. Почти 40% не го направиха и вече си изпатиха със сметките. Но в случая става дума за големи потребители като общините, които пък обратно, ще бъдат силом изхвърлени от свободния пазар.

В началото на есента изтичат договорите на повечето големи институции и масово се обявяват обществени поръчки за избор на нов доставчик. Един от възложителите е Община Горна Оряховица, която планира да даде близо 850 000 лева за ток през следващата година. На обявената поръчка се явяват само двама кандидати и сегашният доставчик „Енерго Про Енергийни мрежи” не е сред тях. Кандидатстват „ЧЕЗ Трейд България” и „Кумер” ООД. На поръчката за Долна Оряховица (четирите големи кметства в общината са с отделни поръчки за ток) отново Енерго Про липсва, но към горните две се прибавя и „Пауър сист”. Същите три дружества оферират в поръчката на НАП. За Община Велико Търново, която преди е доставяла от ЧЕЗ, сега кандидатстват „Енерджи маркет” АД, „Енерджи маркет глобал” и „Мост Енерджи”.

В хода на процедурите кандидатите или се отказват, или предлагат много високи цени, които надвишават прогнозните стойности на възложителите. Конкретно за горнооряховската процедура търговецът на „ЧЕЗ” отпада,защото не предоставя искани документи, а „Кумер” предлага 390 лева на мегаватчас - цена невъзможна за Общината в дългосрочен план. Подобна схема се разиграва и при другите процедури, които масово са прекратявани.

Каква игра играят големите доставчици? Защо се отказват от сигурния пазар на държавните институции? Купуват евтин ток от АЕЦ и го продават навън. Защо им е да играят на българския пазар. Това е първото обяснение, което ни идва, облъчени от безконечни приказки за схеми и световни заговори. Фирмите, естествено, имат друг отговор.

„Причината да не участваме в обявените обществени поръчки е, че не само в конкретните случаи, а по принцип изискванията и условията на договорите в процедурите по Закона за обществените поръчки не съответстват на текущата пазарна реалност на непрекъснато повишаващи се цени на електрическата енергия. В тази ситуация доставчиците е необходимо предварително да ангажират значителен по размер оборотен капитал да закупуват ежедневно енергията от пазара преди да извършат фактурирането към клиентите. Сключването на договори по ЗОП, които се характеризират с изискване за предоставяне на значителни по размер обезпечения в полза на Възложителите и по-дълги срокове на отложено плащане, би затруднило допълнително доставчиците на електрическа енергия в осигуряването на необходимите ликвидни средства за обезпечаване на доставките на електрическа енергия към всички свои клиенти”. Това отговарят от „Енерго Про” на въпроса защо не участват в обществените поръчки.

По-просто казано фирмите нямат сметка да се обвързват с едногодишни договори с общини или други държавни организации. От друга страна обаче и самите общини не изгарят от желание да сключват дългосрочни договори на сегашните цени. Ако процедурата за избор на доставчик се провали, Община Горна Оряховица ще продължи да получава ток от „Енерго Про”, но по цени от последен доставчик. Компанията е уверила, че ще предложи 300 лева за мегаватчас, което на първо време е приемлива цена, заради надеждите, че все пак токът ще поевтинее в близките месеци. Изборът е между това да се плаща цяла година по 390 лева на мегават или няколко месеца по 300 лева, а след това цените да намалеят. При тази дилема Община Горна Оряховица вероятно ще избере втория вариант. Е, възможно е цените и да нараснат, но все пак световната икономика едва ли ще допусне неконтролируемият ръст на цените на тока да продължи дълго време.

На 3 ноември българската борса затвори на цена от 183,46 евро на мегаватчас, което е малко намаление в сравнение с предходните дни. А драмите с цените на тока направиха борсови специалисти не само големите играчи, но и общинари, финансисти на училища, болници и други държавни учреждения, които се опитват да гадаят коя е правилната стъпка за тях в тези смутни времена.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
свободен пазар на тока ЕНЕРГО-ПРО ЧЕЗ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати