Петък, 20 Май 2022
            
Велико Търново Други

Четирима учени получиха Евтимиевата награда на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

  30.10.2021 10:10
Четирима учени получиха Евтимиевата награда на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

Вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова посети Великотърновския университет и бе почетен гост на тържественото връчване на Евтимиевата награда. Наградата се присъжда на изтъкнати учени в областта на старобългаристиката, както и за популяризирането на ролята и мястото на Търновската книжовна школа. Тържествената церемония бе открита с приветствие от ректора на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов. С решение на Академичния съвет на университета с Евтимиевата награда за заслуги към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ бяха удостоени проф. д.ф.н. Димитър Вълчев Петров-Кенанов; проф. д.ф.н Иван Харалампиев Иванов; проф. д.ф.н. Невяна Ангелова Дончева-Панайотова и проф. д-р Мария Антонова Спасова. С почетното звание „Почетен професор на ВТУ“ бе отличен доц. д-р Владимир Пенчев Попов. Наградите на отличените връчи лично г-жа Илияна Йотова.

АКАДЕМИЧНИЯТ СЪВЕТ УДОСТОИ С ЕВТИМИЕВАТА НАГРАДА:

ПРОФ. ДФН  ДИМИТЪР ВЪЛЧЕВ ПЕТРОВ-КЕНАНОВ – за неговите високи научни постижения в областта на медиевистиката, за популяризирането на ролята и мястото на Търновската книжовна школа в духовния живот на православния християнски свят, за преподавателската му работа, за активната дейност в Научноизследователския център „Търновска книжовна школа“ като неин дългогодишен ръководител, за издигане и утвърждаване на авторитета на Филологическия факултет и на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

ПРОФ. ДФН ИВАН ХАРАЛАМПИЕВ ИВАНОВ – за неговите високи научни постижения в областта на медиевистиката, за популяризирането на ролята и мястото на Търновската книжовна школа в духовния живот на православния християнски свят, за преподавателската му работа, за активната дейност в Научноизследователския център „Търновска книжовна школа“, за издигане и утвърждаване на авторитета на Филологическия факултет и на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

ПРОФ. ДФН НЕВЯНА АНГЕЛОВА ДОНЧЕВА-ПАНАЙОТОВА – за нейните високи научни постижения в областта на медиевистиката, за популяризирането на ролята и мястото на Търновската книжовна школа в духовния живот на православния християнски свят, за преподавателската ѝ работа, за активната дейност в Научноизследователския център „Търновска книжовна школа“, за издигане и утвърждаване на авторитета на Филологическия факултет и на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

ПРОФ. Д-Р МАРИЯ АНТОНОВА СПАСОВА – за нейните високи научни постижения в областта на медиевистиката, за популяризирането на ролята и мястото на Търновската книжовна школа в духовния живот на православния християнски свят, за преподавателската ѝ работа, за  активната дейност в Научноизследователския център „Търновска книжовна школа“, за издигане и утвърждаване на авторитета на Филологическия факултет и на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

АКАДЕМИЧНИЯТ СЪВЕТ ПРИСЪДИ:

На доц. д-р Владимир Пенчев Попов почетното звание „ПОЧЕТЕН ПРОФЕСОР НА ВТУ“ за значимия му принос за издигането и утвърждаването на авторитета на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и неговия Исторически факултет, както и за популяризиране на името им като утвърдени академични и научни центрове в България и в чужбина.

 


Ключови думи
ВТУ Евтимиева награда
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати