Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Други

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Международна конференция „Визуални изследвания”

  30.10.2021 10:03
ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Международна конференция „Визуални изследвания”

На 29 октомври в зала „Европа“ на Ректората на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ се откри Международна научна конференция на тема „Визуални изследвания“. Тя се провежда за седма поредна година и се организира от катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“ на Факултета по изобразително изкуство с ръководител проф. д.н. Антоанета Анчева. Конференцията не случайно носи името „Визуални изследвания“, тъй като тя подготви базата и обоснова стремежа и целта на катедрата да стартира едноименна бакалавърска програма, в която вече се обучава успешно вторият випуск студенти, които ще присъстват онлайн на научния форум. „Визуални изследвания“ е и наименоването на академичното списание за изкуство, култура и хуманитаристика, инициирано от същата катедра, с главен редактор проф. дн Антоанета Анчева и научен секретар доц. д-р Марина Теофилова. Списанието излиза в 3 броя годишно и само преди няколко дни спечели за втори път проект за научна периодика към Фонд Научни Изследвания.

В конференцията участват близо 40 преподаватели – изявени професори и  доценти, както и млади учени, асистенти и докторанти от всички водещи висши училища и институции по изкуство от страната и чужбина: Националната художествена академия, Нов български университет, СУ „Климент Охридски”, УАСГ, ИИОЗ-БАН,  ЮЗУ „Неофит Рилски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“,  Университета в Келца, Полша и др. Тази година във връзка с епидемиологичната обстановка, конференцията ще се проведе онлайн.
 Инициирането и провеждането на вече традиционната за ВТУ конференция „Визуални изследвания“ е провокирана от процесите в съвременното общество, свързани с развитието на визуалните изкуства. С глобализацията на културните процеси и тоталното присъствие и налагане на визуалния образ, теорията играе все по-важна роля. В съвременната култура видимо нараства комуникационната роля на изкуството, което е и начин на познание, самопознание, поведение, а визуалните възприятия са важен компонент на съвременните художествени практики.

Конференцията дава възможност да се разшири кръгозора на изследователското, експериментално и теоретично познание в сферата на изкуствата и културата.

 


Ключови думи
ВТУ Визуални изследвания
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати