Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Шестото изложение на младежкото техническо творчество се завръща в спортна зала „Никола Петров” в Горна Оряховица

  05.10.2021 10:35
Шестото изложение на младежкото техническо творчество се завръща в спортна зала „Никола Петров” в Горна Оряховица

Шестото изложение на младежкото техническо творчество отново ще събере на едно място – спортна зала „Никола Петров” в Горна Оряховица, млади дарования в света на техническите науки от цялата страна. Младежкият форум се провежда в Горна Оряховица от 2016 г. по инициатива на инж. Владимир Григоров и за това време успя да се наложи като най-голямото подобно събитие в страната. Заради мерките срещу коронавируса миналата година изложението се проведе онлайн и макар че бе оценено като успешно, организаторите решиха, че нищо не заменя личната среща и общуването между младежите, занимаващи се с наука и изобретения. Така че тази година те отново ще се съберат в спортна зала „Никола Петров”, която ще им предостави щандове, на които да покажат своите разработки.

Шестото издание на Изложението-конкурс ще се проведе на 18 и 19 ноември и записванията все още продължават. Досега са подадени заявки от 25 гимназии и 3 технически университети. От местните училища по свои проекти, които ще представят на Изложението, работят ученици на ПГЕЕ „Ломоносов”, но се очаква да се включат и екипи от други училища. С голям интерес се очакват проектите на клуба по роботика в Бяла. Основателят на клуба Антон Анчев е един от малкото хора, които са истински мисионери сред учениците по отношение на въвеждането им в света на техниката. За поредна година той организира Лятна академия по роботика в Мийковци за деца от цялата страна. Анчев и още няколко негови колеги организират и обучения за учители. Според мен това е пътят да се достигне до децата и още в ранна възраст да се развие интереса им към техническото творчество, разказва инж. Владимир Григоров.

Насочването на младите хора към техническите специалности е особено важно в момент, в който всички се оплакват от липсата на работна ръка. В нашия регион има много предприятия, които инвестират в съвременна техника, но не могат да намерят хора, които да работят с нея. Общо взето оказва се съвсем точна мисълта, че машини можеш да си купиш, но хората са важни, а тях ги няма, казва още инж. Григоров.

Шестото издание на Изложението-конкурс ще запази добре познатия формат. Екипите ще представят своите разработки, а професионално жури ще ги оцени и ще награди най-добрите.


Ключови думи
Изложение за младежко техническо творчество
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати