Вторник, 04 Яну 2022
            
Велико Търново Общество

Ротари клуб - Велико Търново прие първата Национална награда на Ротари - България

  01.10.2021 10:21
Ротари клуб - Велико Търново прие първата Национална награда на Ротари - България

Ротари клуб - Велико Търново прие Национална награда на Ротари - България. Церемонията по награждаването се състоя снощи в Голямата зала на Община Велико Търново.

Първият по рода си приз, който учредяват българските ротарианци, е за  дарител, който не е член на организацията, но с делата си споделя целите на хуманитарната организация - да се служи безкористно в полза на обществото.

С наградата е удостоена посмъртно Боянка Йонова, чийто живот е свързан със старата столица. Тя е дарила всичките си лични спестявания и ценности, които възлизат на повече от 150 000 лева, на Ротари - България,  Дистрикт 2482. Завещаните от нея средства са за изграждане на спортна детска площадка в родния й град Тутракан. Доверието й към Ротари е провокирано от обществената дейност на клуба във Велико Търново, на която тя е била свидетел.

Благодаря на Ротари клуб - Велико Търново и на всички ротарианци за всичко, което правите за развитието на старата столица, българските градове и региони. Човешката история, която стои зад наградата, е пример за единството и солидарността, от която обществото ни има нужда. Тази история е пример как трябва да функционира цялото общество и ни показва, че е нужно да бъдем единни, каза в приветствието си кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и почетен  член на РКВТ. Той уважи церемонията заедно със заместник-кмета Снежана Данева - Иванова.

Трогателната история на дарителката разказа с вълнение Митко Минев, паст дистрикт гуверньор на Ротари - България, който, заедно със съпругата си Даниела Минева са лични приятели и изпълнители на завещанието на Бояна Йонова. Осъзнатото й  решение да дари всичко на Ротари буди възхищение и затова РКВТ я номинира за наградата, посочи Минев.

Наградата бе връчена от паст дистрикт-гуверньора Илиян Николов на Венелин Иванов – президент на Ротари клуб – В. Търново, в присъствието на ротарианци от цялата страна.

Едно от най-ценните качества на ротарианството е, че ние не се чувстваме сами в дейността си.Имаме най-големите си успехи, когато сме с нашите партньори - неротарианци, каза в словото си паст дистрикт гуверньорът Илиян Николов. Затова през годините се стигна до идеята да се отличи дарител, който не е ротарианец, но споделя нашите принципи и това се случва за пръв път в историята на движението ни в България, допълни той. Заедно с Боянка Йонова, Ротари клубовете в страната са номинирали още няколко личности и институции, сред които медици, Митрополия, фондация и др.

За изработката на наградата - бронзова статуетка, Съюзът на българските художници е организирал национален конкурс, в който са се включили 13 изявени български скулптори, оценявани от престижно жури. Победител е Момчил Мирчев, който е изработил пластиката, съчетаваща по изящен начин ротариански символи - пламък, гълъб и зъбчато колело.

Боянка Йонова е един съвременен възрожденец и се нарежда сред имената на много бележити личности,  помагали с делата си за развитието на страната ни. Като клуб, направил нейната номинация, сме горди, че тя е първият носител на тази награда. Пред нас остава отговорната задача да изпълним завета й и съм сигурен, че ще се справим, каза президентът на РКВТ Венелин Иванов.  С решение на Общинския съвет в Тутракан Боянка Йонова е удостоена със званието почетен гражданин на града.

Церемонията завърши с прием на трима нови членове в Ротари клуб - Велико Търново. Своите клетви за безкористна служба положиха Калина Широкова, Пламен Иринчев и Радослав Христов.


Ключови думи
Боянка Йонова Ротари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати