Вторник, 28 Дек 2021
            
Други Сухиндол

Д-р Десислава Джорова помага на онкоболни и преподава на чуждестранни студенти

  25.07.2021 07:39
Д-р Десислава Джорова помага на онкоболни и преподава на чуждестранни студенти

Д-р Десислава Джорова живее и работи в Плевен, където завършва и медицинското си образование. В момента лекува пациенти в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски”, в Онкологична клиника към отделение „Медицинска онкология”. Освен всичко друго е асистент. Преподава „Медицинска онкология” на чуждестранни студенти, които са записани за англоезично обучение по медицина към Медицински университет - гр. Плевен.

Правилно избран път в живота

Д-р Джорова казва, че избира да учи медицина, защото това е била детската й мечта. По думите й звучи банално, но се е стремила към това си желание още от детските години и въобще през целия си съзнателен живот. Младата жена винаги е била на мнение, че няма нищо по-хуманно, милосърдно и удовлетворяващо от това да бъдеш полезен и да помагаш на човек в нужда.  Затова с ръка на сърцето си казва, че никога не е съжалявала за професията, която е избрала. А и никога не си е представяла да работи нещо друго. Силно се надява това чувство за правилно избран път в живота да не я напусне никога.

Преди около 5 години д-р Джорова избира да се занимава с „Медицинска онкология”. Това е специалност, която е ангажирана с терапевтичните подходи и лечението на онкоболни пациенти - такива, при които има вече диагностицирано злокачествено новообразувание. Има афинитет и към нутрициологията и по-конкретно към диететика- хранителни режими при болни хора в направление „Онкология”, като  това са част от бъдещите й планове за кариерно развитие.

В прегръдката на Сухиндол

И тъй като работата е изпълнена с напрежение, д-р Джорова има своето място, където забравя грижите. Това е нейният роден Сухиндол. За нея Градът на виното е изпълнен с топли детски спомени, където всички грижи падат и проблемите в сивото ежедневие се изпаряват и времето спира. Прибирайки се в Сухиндол, младата жена винаги се зарежда с топлината на семейното огнище, усмивките на най-милите й хора. Твърди, че Сухиндол й дава всичко, което големият град взема, затова родното място ще бъде в сърцето й завинаги. Затова и д-р Джорова има емоционална нужда да се връща поне през няколко месеца. Постоянно пребиваване на този етап от живота й обаче не е възможно, тъй като работата  не го позволява, но с удоволствие би прекарала старините си в Сухиндол.

Проблемите изискват много труд

От романтиката на родния край до здравната ни система обаче има сериозна разлика. Според д-р Джорова здравеопазването в момента е в хаос, с осезаем дисбаланс и пред крах, който е въпрос на време, ако не бъде променено из основи. Според нея не отговаря на нуждите на пациентите, както и на изискванията на лекарите. По думите й дисбалансът е по отношение на предоставяните здравни услуги в цели региони в страната, които клонят към нула, за разлика от центрирането на болнична и доболнична помощ в големите областни градове и столицата. Осезаем дисбаланс според нея има с изтичане на средства от НЗОК към множеството частни структури на фона на фалиращи държавни болници. По думите й е проблем и ниското качество на здравна помощ или пълна липса на такава в голяма част от провинциалните държавни болници с очевадна липса на елементарни санитарни условия и лоша материална база. Голям проблем е и недостигът на медицински персонал - заради пределната възраст на голяма част от лекарското съсловие, лошите условия на труд, изключително ниското заплащане, както и изтичането на млади кадри извън границите на България. За съжаление има безброй проблеми, които изискват много труд, средства и желание от страна на управляващите, за да бъдат решени, твърди младата специалистка.

Пътят на работещия лекар

Иначе коронакризата е амбицирала младите медици да помагат повече, да бъдат по-дейни и да имат активен физически принос за по-бързото преминаване през този тежък за всички период, убедена е д-р Джорова. Видяхме колко много млади колеги студенти станаха доброволци в  Ковид-отделенията в цялата страна. Личното ангажиране на всеки един от тях, емпатията и желанието физически да помогнат ги поведе по пътя на работещия лекар, защото медицина се учи на практика, а не пред компютъра с онлайн упражнения и лекции. Истината е, че англоезичните студенти също станаха по-напористи по отношение на обучението си и с желание да работят с пациенти, да присъстват на учебните занятия в болнична обстановка. За съжаление през изминалите месеци обучението им се осъществи онлайн през система за дистанционно обучение, споделя д-р Джорова.

Всеки да носи отговорност за действията си

Младата жена е категорична, че всеки лекар е преди всичко човек - има своите морални ценности, етични норми на поведение и отношение, но може и да му липсват заради променени приоритети. Тя е на мнение, че е редно да има строг контрол върху лекарските дейности и всеки да носи пряка отговорност за действията си. Отклоняването от правилната посока на поведение, загърбването на хуманността, нагрубяването на пациентите и лошото държание трябва да бъдат наказуеми, за да се говори за лекарското съсловие само с добро, убедена е д-р Джорова. Разбира се, монетата има две страни. Медийното изкривяване на ситуацията опетни титлата „доктор” в голяма част от известните нам скандали, преди да се стигне до изясняване на истината. И все пак съм убедена, че всеки лекар е започнал кариерата си с едничкото желание да помага на другите, твърди лекарката от Сухиндол.


Ключови думи
д-р Десислава Джорова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати