Петък, 30 Сеп 2022
            
Други Павликени

Исторически музей – Павликени показа изложбата „100 години Павликенска гимназия“

  19.05.2021 13:35
Исторически музей – Павликени показа изложбата „100 години Павликенска гимназия“

Изложбата "100 години Павликенска гимназия" беше открита в Исторически музей – Павликени по повод Международния ден на музеите -18 май. Тя е организирана съвместно със СУ "Бачо Киро" и любезното съдействие на Държавен архив - Велико Търново. В експозицията са включени постери и предмети разказващи столетната история на павликенската гимназия, нейните върхове и славни страници.

На откриването присъстваха народният представител Явор Божанков, председателят на Общински съвет - Павликени Христо Кавалски, заместник-председателят на ОС Павликени д-р Венцислав Георгиев, заместник-кметовете на Община Павликени  инж. Анастасия Вачева и инж. Албена Петрова, общински съветници, бивши и настоящи учители и възпитаници на павликенската гимназия.

Директорът на СУ „Бачо Киро“ Петя Неделчева и Христо Кавалски поздравиха гостите на изложбата и отбелязаха значението на гимназията в съвременния глобален свят.

Директорът на Исторически музей-Павликени Елена Христова припомни на присъстващите историческия път на гимназията и нейната роля за образователното, общественото и икономическо развитие на Павликени и околните селища.

През далечната 1920 г. в с.Павликени са разкрити първите гимназиални класове, дали начало на Пълната смесена гимназия „Княгиня Мария-Луиза“, наречена днес Средно училище „Бачо Киро“.

Вековният юбилей на СУ „Бачо Киро“ е повод да се припомни значението на училището за възпитание и обучение на хиляди павликенчани, прославили малкия град в страната и чужбина и реализирали се в различни области на знанието.


Ключови думи
СУ "Бачо Киро" Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати