Петък, 09 Юли 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Хандбалният „Локомотив” излиза срещу лидера в първенството в полуфинал за Купата на България

  10.04.2021 11:48
Хандбалният „Локомотив” излиза срещу лидера в първенството в полуфинал за Купата на България

Младият отбор на ХК „Локомотив” ще се опита да спре лидера в първенството „Шумен 61” по пътя му към спечелване на Купа „България”. „Локомотивци”, които в момента заемат четвърто място в „А” група, нанесоха единственото поражение досега на „Шумен”, който убедително води във временното класиране. Как ще се развие дербито в турнира за Купата може да се види онлайн на сайта на клуба и на Българската федерация по хандбал тази вечер.

Финалният турнир от тазгодишното издание на Купа България при мъжете ще се проведе този уикенд в град Шумен. Към отличието посягат отборите на ХК „Локомотив“ (Горна Оряховица), ХК „Добруджа“ (Добрич), ХК „Левски“ (Левски) и домакина „Шумен-61“, които записаха по две победи по пътя си към финалната четворка. Полуфиналите и финалните срещи ще се проведат в „Арена Шумен“ при спазване на противоепидемичните мерки. Двубоите ще се играят пред празни трибуни поради усложнената епидемична обстановка и забраната за присъствие на зрители по време на спортни събития. И четирите мача обаче ще бъдат излъчени онлайн и ще могат да се гледат на живо в YouTube канала на Българската федерация по хандбал.

„Шумен 61“ е основен фаворит за трофея. Съставът на Чавдар Чарнев вече отстрани два от най-сериозните си опоненти – ХК „Пирин“ (Гоце Делчев) и ХК „Осъм“ (Ловеч), при това като гост и в двата мача. И двете срещи бяха на високо ниво, а втората беше решена след продължения. За да направи още една стъпка към трофея обаче „Шумен-61“ трябва да се справи и с младия и амбициозен състав на „Локомотив“ (Горна Оряховица). Момчетата на треньора Йордан Димитров изиграха само един мач в турнира до тук. В първия кръг „железничарите“ взеха служебно 10:0 срещу „Етър 64“, а във втория отстраниха като гости варненския „Спартак“. Горнооряховци със сигурност ще се опитат да подхлъзнат и „Шумен-61“. Те вече го направиха веднъж през сезона, в мача за първенството игран през есента в Горна Оряховица (26:23). Това е и единствената загуба до тук през сезона за „Шумен-61“. Интригуващият полуфинален сблъсък между двата тима е в събота от 16 часа и ще бъде ръководен от реферите Йонко Вутов (Плевен) и Нено Башев (Габрово).

Два часа по-рано, в 14.00 ще започне другия полуфинал –  между „Левски“ и „Добруджа“. Той крие не по-малко неизвестности. По пътя си до финалната четворка тимът от град Левски елиминира втородивизионните НСА (София) и „Фрегата“ (Бургас), като и в двата мача беше гост. „Добруджа“ пък се справи с „Чардафон“ (Габрово) в първия кръг, след което успя да пречупи и състава на „Хасково“ в драматичен двубой, спечелен след продължения. В първенството до тук двата състава си размениха по една домакинска победа и това прави предстоящия мач доста непредсказуем. Все пак по-големия опит в турнира е на страната на добруджанци, които са печелили трофея два пъти – през 2009-та и 2011-та година и са многократни участници във финалната четворка. Рефери на тази среща ще бъдат международните съдии Светослав Йовчев и Звезделин Йончев от Велико Търново.

Победителите от двата полуфинала ще се срещнат в неделя в битка за трофея. Финалният мач ще започне в 13 часа. Два часа по-рано, от 11.00, е мачът за 3-4 място.

С най-много отличия в турнира Купа България при мъжете е съставът на „Локомотив“ (Варна) – 11, 5 от тях спечелени в последните пет издания на надпреварата. С 10 трофея е ЦСКА (София), 5 Купи във витрината си има НСА (София). През миналата година финалният турнир за Купа България не се проведе заради COVID-пандемията и наложения локаут.

Източник: Българска федерация по хандбал


Ключови думи
хандбал Локомотив
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати