Четвъртък, 01 Юли 2021
            
Общество

Допълнителен брой хора ще следят за спазване на противоепидемичните мерки по време на изборите

  02.04.2021 12:51
Допълнителен брой хора ще следят за спазване на противоепидемичните мерки по време на изборите

Допълнителен брой лица, ангажимент на общините, ще следят дали се спазва дистанцията между избирателите, за носенето на маски и ще ги насочват към избирателните секции. Органите на МВР ще изпълняват стандартната охрана извън сградите и ще следят за спазване на реда, заяви днес на брифинг председателката на РИК – Велико Търново Десислава Йонкова. Тя разясни и подробности около организацията и провеждането в областта на предстоящия вот за народни представители на 4 април. Помещенията за отделните секции ще се дезинфекцират периодично, както и самите химикалки. Осигурени са достатъчно дезинфектанти секциите. Всеки ще може да отбелязва желания кандидат със собствена химикалка, стига тя да пише със синьо мастило, за да се зачете гласа. Изборният ден започва в 7 часа и свършва в 20 часа, освен ако няма желаещи да гласуват пред секциите.  

За първи път, предвид епидемиологичната обстановка, се разкриват 6 СИК с подвижни урни, за цялата област, в които да гласуват карантинираните лица. Те са разпределени както следва: 2 във Велико Търново, където ще гласуват 40 човека, 2 за Свищов, където правото си на глас ще упражнят 60 човека, една в железничарския град – за 16 лица и 1 в Павликени за 14 избиратели.

Секции за болни от коронавирус ще бъдат разкрити в Стара и нова болница във Велико Търново, в МБАЛ „Св. Иван Рилски” - Горна Оряховица, като и в болниците в Полски Тръмбеш и Свищов.

4 социологически агенции са заявили интерес и ще имат право както на социологически проучвания, така и на екзит пол във Великотърновска област. Това са „Сова 5”, „Галъп интернешънъл”, „Тренд” ООД и „Маркет минкс”.  

В 313 секции в областта ще може да се гласува с машини. Осигурен е и технически персонал по поддръжката им – на всеки три машини ще има по един техник. До сега са се провели 2 онлайн обучения, в които са взели участие 750 членове на СИК от общо 3382, но г-жа Йонкова изрази увереност, че всички ще се справят при обработката на секционните протоколи.

Общо 425 секционни комисии са разкрити на територията на Великотърновска област. Най-много са те в областния град – 147, Г. Оряховица – 69, Свищов – 95 и т.н.

30 партии и коалиции с общо 241 кандидати за народни представители са регистрирани в РИК – Велико Търново за предстоящите избори в неделя. 703 са застъпниците, а отделно 1227 са упълномощените от тях представители, които ще следят за редовното им провеждане.

Осигурени за защитни облекла за всички членове на СИК, които ще бъдат в ковид-отделенията или ще посещават карантинираните лица. На всички, които са пожелали, е поставена ваксина, но няма пречка тези, които не са ваксинирали, да участват в изборния процес.

Ана Райковска   


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати