Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

ПГЛПИ „Атанас Буров“ участва в Световната седмица на парите

  30.03.2021 11:13
ПГЛПИ „Атанас Буров“ участва в Световната седмица на парите

Световната седмица на парите е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността относно важността на финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. Въпросите за парите са важни, защото децата и младежите трябва да получат знания и да изградят умения, за да могат да вземат интелигентни финансови решения през живота си. Световната седмица на парите се организира от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD/INFE). 

Темата на инициативата през тази година е: „Да се погрижим за себе си, да се погрижим за парите си“.

24 март: Финансов иновационен лагер.

Участващите ученици бяха разделени в екипи от по 5 човека от различни класове - IX, X и XI клас.

Отборите бяха общо 4 и работиха във формирани в МС Тиймс отделни класни стаи, създадени в нарочно за целта сформиран екип "Финансов иновационен лагер" на гимназията в платформата.

Предложиха се интересни решения за събиране на средствата - да се спестява от стипендията в училище, да се продават ненужни вещи и дрехи, да се помага на възрастни хора срещу заплащане и др. Идеята, спечелила първо място, беше на отбор "Финансистите". Те решиха да спестяват от работна заплата при почасова работа в най-популярните за ученици, работни места: помощник в автосервиз, промоутър, аниматор, сервитьор. Направиха точни разчети на какво могат да спестят и какви разходи могат да покрият със събраните средства.

Финалът на събитията още предстои. До 31 март, учениците могат да се включат самостоятелно или в екипи и да предложат видео решение на същия финансов казус по инициативата „Финансов #LIFEHACK за моето бъдеще“.

25 март: Лекция на тема: "Практични насоки за управление на личните финанси"

Лекторите бяха Мартина Цонева, финансов консултант в групата „Моите пари консулт“, част от екипа на „Моите пари БГ“, кредитен консултант към „Кредит уантс“ и Николай Лалев, управител на клона на „Българо Американска кредитна банка“, във Велико Търново. Те запознаха учениците с актуални банкови новини, касаещи спестявания, кредити, иновации в банкирането, студентските кредити. Участваха ученици от XI и XII клас.

 


Ключови думи
ПГЛПИ Атанас Буров Световна седмица на парите
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати