Понеделник, 03 Яну 2022
            
Горна Оряховица Други

Болницата в Горна Оряховица се задъхва, а партиите се готвят да последват училищата с предизборна кампания онлайн

  18.03.2021 15:41
Болницата в Горна Оряховица се задъхва, а партиите се готвят да последват училищата с предизборна кампания онлайн

Пълен локдаун ни очаква от понеделник, 22 март. Затварянето ще продължи поне 10 дни и връща почти всички мерки от миналата пролет, с изключение на ограниченията в движението. Решението беше обявено от здравния министър в четвъртък по време на редовния брифинг на НОЩ. 
Ден преди това РЗИ - Велико Търново прати да учат вкъщи учениците от 5 до 12 клас, но със заповедта на министъра се затварят не само училищата и университетите, а и детските градини.
Затварят се отново заведенията, моловете, фитнесите, кината, забраняват се организираните туристически пътувания, семейните празници трябва да са с до 15 човека и т.н.
Обявявайки решението, проф. Костадин Ангелов, който е и кандидат за депутат, призова колегите си политици да не използват тежката ситуация с COVID-19 за предизборни цели. Това едва ли ще се случи, но самата предизборна кампания ще претърпи сериозни промени и на опозиционните партии ще им стане още по-трудно да стигат до хората. Партиите се готвят останалата част от кампанията им да мине почти изцяло онлайн и през медиите. Това всъщност се очакваше още когато бе обявена датата за изборите, така че няма изненадани. 
Затова и от няколко седмици из интернет е популярна кампания, подета от някои кандидати, „Вкарай баба си във Фейсбук”. Съвсем насериозно обаче партиите ще трябва да търсят иновативни методи, за да стигнат до избирателите си, ако се ограничат публичните срещи. А то вероятно ще се случи, тъй като кривата на COVID-заразата продължава да върви нагоре.
За разлика от предишния пик през зимата, този път Горна Оряховица не е най-засегната община в областта. Сега най-тежко е положението в Свищов, където първи пристъпиха към затваряне. Към 18 март с COVID-19 са били 137 жители на Горнооряховска община, от които 107 на домашно лечение и 30 хоспитализирани. В МБАЛ „Св. Иван Рилски” обаче ситуацията става критична, тъй като обслужва няколко общини. COVID отделението е препълнено и вече се усвояват нови места. Секторът за COVID е от 43 легла, но болните вече са 55. От тях 7 бяха в Интензивно отделение в четвъртък сутринта. Напрежението е за цялата Болница, тъй като за разлика от есента, когато други пациенти почти нямаше, сега и останалите отделения са пълни. В същото време лекари и сестри от всички сектори трябва да помагат в COVID отделението и така навсякъде става напрегнато, заради липсата на достатъчно персонал. Хубавото в сравнение с предишния пик е, че поне почти целият екип е налице, тъй като голяма част от персонала или вече е преболедувала, или се е ваксинирала. През есента имаше много болни медици и това още повече натовари системата. Досега не сме върнали нито един пациент. Но, ако кривата продължи да върви стремително нагоре, ще изчерпим всички ресурси. Надявам се да не стигаме дотам, че да отказваме лечение на някого, коментира управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов.
Има известни разлики и при протичането на болестта в сравнение с есенния пик. Определено заболяването се подмладява. При някои сравнително млади хора протича много бурно и за кратко се стига до фатален край. Деца с COVID също са минали през Болницата, но при тях заболяването протича леко. Но дори и леките случаи изискват 6-7 дни обгрижване от хора, които не достигат.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
МБАЛ "Св. Иван Рилски"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати