Сряда, 19 Яну 2022
            
Велико Търново Други

Здравният министър проф. Костадин Ангелов във Велико Търново: Война не се печели с инат

  20.01.2021 17:56
Здравният министър проф. Костадин Ангелов във Велико Търново: Война не се печели с инат

Във война сме, всички го казват. Но една война не се печели с инат. Ресторантьорството и хотелиерството са много важен бранш. Нашите приоритети обаче, които се пренаредиха с COVID-19, са свързани със здравеопазването, образованието и спорта. С културата също. Затова в събота с министър Банов бяхма на среща с представители на сектор ``Култура``, които също изпитват затруднения. Всички искаме да си върнем живота обратно. Постигнатото не е малко, но ако позволим на емоцията или на ината да ни водят във вземането на решения, много бързо ще загубим битката. Виждате какво се случва в ЕС, следим всяко едно число със загриженост и няма да допуснем под никаква форма да променим тенденцията.

Така във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира заканите на ресторантьори на 1 февруари да отворят заведенията си въпреки наложените ограничения. Проф. Ангелов бе в града, за да види как върви изграждането на нов корпус на МОБАЛ ``Д-р Стефан Черкезов``.

До 1 февруари има много време. Винаги съм гледал на комуникацията с всеки един от браншовете като на комуникация между партньори. Ако ние се противопоставяме по един или друг начин, ще загубим и това, което постигнахме. Освободихме плановия прием и операции в лечебните заведения, от 4 януари пуснахме училищата. Всички очакваха, че ще се качи заболеваемостта. Вече почти месец наблюдаваме процеса, виждаме, че засега тя се задържа константна. Следващото, което ще освободим, ще бъдат спортът и културата. Болно ми е, когато затваряме браншове, но най-болно ми е за българските спортисти. На практика ние за тях в момента все едно сме травма, която ги спира от състезания, от победи, с които карат българите да сме горди. Затова, когато отворим тези браншове, минат 2 седмици, през които да наблюдаваме тенденцията, тогава идва редът на ресторантите и заведенията, моловете. Това означава 18 февруари. След това, ако всичко върви нормално, ако няма покачване, минават още 2 седмици, през които ще наблюдаваме и съответно разрешаваме и нощните заведения. Такъв е планът, припомни здравният министър.
Припомни също, че от 4 февруари ще бъдат пуснати почти 40% от средното образование.
Един клас вероятно ще бъде разделян на 2, така че максимално да се спазват противоепидемичните мерки. Това са ни приоритетите. Но ако ресторантьорите не ни бяха също важни, нямаше да проведем 3-часов разговор. Нека не говорим в момента за емоция или за инат. Разумът, интелектът, дисциплината са тези, с които ще спечелим битката, коментира проф. Ангелов.
Решения под натиск никога не съм взимал. Винаги са ме водили науката и практиката, категоричен бе той.
В седмицата от 25 януари ще дойде извънредна доставка на ваксини, с които ще успеем да задоволим част от нуждите на желаещите да се ваксинират в I фаза. В Ямбол например има много малко желаещи от I фаза и могат да започнат ваксинирането на учители и стари хора в социалните домове, информира министърът.
Все по-трудно ми става да коментирам злоупотребите. COVID-19 постигна още едно нещо – показа истинските черти на хората. От добрите направи по-добри, от лошите – по-лоши. Маските паднаха, не скри огорчението си от твърдения за нарушения в имунизационния план проф. Ангелов.
Няма недостиг на тестове, увери още министърът.
Ако има допълнителна нужда, държавата ще отпусне необходимия финансов ресурс за закупуване. Но към момента системата е обезпечена с антигенни тестове, категоричен бе здравният министър.

Здравното министерство е дало указания болниците да закриват COVID отделения, като останат 20% от капацитета на леглата за лечение на пациенти с коронавирус. Те обаче следва да имат готовност при нужда в рамките на 48 ч. да възстановят тези легла, които в момента са с ниска използваемост и могат да бъдат закрити. Към днешна дата са заети окло 40% от леглата за пациенти с COVID без усложнения, стана ясно още от думите на проф. Костадин Ангелов.


Ключови думи
проф. Костадин Ангелов МОБАЛ Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати